Reuniune UE: Germania a promis 40 de milioane de euro în plus pentru civilii din Gaza

DE Adina Mutăr | 18.05.2021 - 20:40
Palestinienii vor primi m ai multe ajutoare de la UE/Foto: aa.com.tr

Germania a promis marți 40 de milioane de euro ajutor umanitar în plus pentru civili în Gaza, unde, potrivit ONU, peste 52.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza atacurilor aeriene israeliene.

SHARE

„Astăzi voi face lobby pentru o aprovizionare umanitară mai bună în Gaza", a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, înainte de o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană pentru a discuta situația din Israel și Gaza.

„Încetarea violenței este prima prioritate", a declarat Maas.

Marți, Germania a solicitat încetarea focului între Israel și gruparea Hamas care guvernează Fâșia Gaza, oferind mai mult ajutor pentru palestinieni.

Cei 27 de miniștri de externe ai UE prezidați de Josep Borrell s-au întrunit marți pentru a găsi o soluție comună privind conflictul din Orientul Mijlociu. Însă, din cauza opiniilor divergente, nu s-a putut ajunge la o declarație comună.

Citește și

VIDEO Cum explică Mossad distrugerea unei clădiri cu birourile AP și Al Jazeera din Gaza

Israelul a ucis un comandant superior al grupării extremiste Jihadul Islamic

 

Uniunea Europeană a solicitat încetarea focului.

„I-am contactat pe partenerii noștri pentru a vedea cum putem dezamorsa și contribui la oprirea acestei escaladări foarte periculoase a violenței", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Borrell, Peter Stano.

UE este cel mai mare partener comercial al Israelului și un mare donator de ajutoare pentru palestinieni.

Diviziuni în UE privind conflictul dintre Israel și Hamas

Cel puțin opt state din UE, conduse de Luxemburg, incluzând Belgia, Irlanda, Malta și Finlanda, sunt apărătoare ale drepturilor palestinienilor. Acestea cer conducerii UE să facă mai mult pentru a-i sprijini pe palestinieni în efortul lor de a avea un stat.

Alte țări, inclusiv Ungaria, Republica Cehă, Austria, Grecia, Cipru și Polonia, sunt gata să apere interesele Israelului. Austria a arborat vineri un steag israelian pe Cancelaria federală din Viena.

UE are o influență limitată în regiune. Cea mai puternică națiune a Europei, Germania, nu este dispusă să discute măsuri coercitive împotriva Israelului, cum au cerut unele state.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va colabora cu președintele Egiptului și regele Iordaniei la o propunere concretă de încetare a focului și o posibilă cale de negociere între Israel și palestinieni.

Egiptul alocă 500 milioane $ pentru reconstrucție în Gaza

Egiptul va aloca 500 de milioane de dolari în fonduri pentru reconstrucție în Fâșia Gaza în urma atacurilor aeriene israeliene, a declarat marți președinția egipteană.

Companiile egiptene vor participa, de asemenea, la operațiunile de reconstrucție, se arată în declarația după întâlnirea dintre președintele Abdel Fattah al-Sisi, președintele francez Emmanuel Macron și regele iordanian Abdullah la Paris.

Numărul de morți în rândul palestinienilor de la începerea ofensivei israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 213, inclusiv 61 de copii și 36 de femei, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Ministerul a comunicat marți că și numărul răniților a urcat la 1.442.

Zece israelieni au fost, de asemenea, uciși în focul rachetelor palestiniene din Fâșia Gaza în Israel.

Principalul centru de testare COVID-19 din orașul Gaza a fost avariat de atacurile aeriene israeliene, a informat Ministerul palestinian al Sănătății.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te