VIDEO Cum explică Mossad distrugerea unei clădiri cu birourile AP și Al Jazeera din Gaza

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.05.2021 - 16:51
Cum explică Mossad distrugerea unei clădiri cu birourile AP și Al Jazeera din Gaza

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) cere procurorului şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, să includă atacurile aeriene israeliene asupra a peste 20 de entităţi media din Fâşia Gaza în investigaţia ei asupra situaţiei din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

SHARE

Sâmbătă, a fost distrusă clădirea în care se aflau, între altele, birourile agenţiei americane de presă Associated Press şi Al Jazeera.

Primul atac asupra sediilor de presă a avut loc în urmă cu cinci zile, după ce Hamas a lansat o serie de rachete în Israel. La primele ore ale zilei de 12 mai, atacurile israeliene au distrus Al-Jalaa Tower, clădire cu zece etaje din Gaza City care găzduia 14 entităţi de presă, inclusiv ziarul Palestine Daily News şi postul de televiziune Al-Arabiya din Qatar.

Ziua următoare, un alt atac israelian a distrus Al-Shorouq Tower din Gaza City, o clădire cu 14 etaje în care se aflau birourile a şapte instituţii media, între care postul de radio şi televiziune Al-Aqsa.

Citește și: RSF cere CPI să stabilească dacă atacurile israeliene asupra media din Gaza sunt crime de război

Confruntat cu criticile presei internaționale și cu solicitarea organizației Reporteri Fără Frontiere, serviciul de informații israelian Mossad a publicat pe Twitter o scurtă înregistrare video în care explică de ce a bombardat armata acele clădiri.

Cenzură sau moarte

„Media este revoltată că Israel a demolat turnurile Al-Jalaa și Al-Shorouq. Vă voi spune ce refuză ei să relateze: Hamas ascunde infrastructuri teroriste în spatele biorurilor de presă.

Chiar și înainte ca IDF să publice faptul că aceste clădiri ascund Hamas, aceste informații erau deja în spațiul public. În 2009, turnul Al-Sharouq găzduia birourile Al-Arabiya, iar o jurnalistă de-a lor a fost filmată în timp ce recunoaște că Hamas a tras cu rachete din clădire”, afirmă Mossad în mesajul video. 

Apoi este prezentată o jurnalistă întrebând: „O rachetă a fost lansată de la noi? De aici? A fost lansată de aici. Nu, de sub clădirea noastră.”

Mesajul Mossad continuă cu menționarea faptului că, în ceea ce privește clădirea Al-Jalaa, care găzduia birourile AP din Gaza, există mărturii că ar fi fost folosită ca o acoperire pentru Hamas.

Un jurnalist, Matti Friedman, a susținut că echipa acestei redacții din Gaza a fost martoră la lansarea unei rachete chiar de lângă sediul AP, „care a pus în pericol reporterii și civilii din apropiere, dar AP nu a relat despre asta.”

„Presa nu vă spune acest lucru pentru că e forțată să se conformeze și e supusă cenzurii Hamas sau poate suferi consecințe fatale.”. 

Un jurnalist italian a așteptat să plece din Gaza până să poată declara că a asistat la o explozie eronată a unei rachete Hamas, care a omorât copiii.

Mossad susține că demolarea clădirilor nu a pus în pericol oamenii din acestea, pentru că au fost avertizați să le părăsească.

Citește și: Cinci case distruse și cel puțin opt morți în Fâșia Gaza, după atacul de noaptea trecută

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te