Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. De ce e bun remediu pentru sănătate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.01.2024 - 18:48
Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni după răceală. Cel mai bun remediu pentru sănătate - Foto: Preparate de vis / imagine cu caracter ilustrativ

Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. E un bun remediu pentru sănătate. Iată cum o preparau bunicii iarna.

SHARE

Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. E un bun remediu pentru sănătate. Iată cum o preparau bunicii iarna.

Țuica fiartă, remediu pentru răceală 

Dacă cei mai mulți dintre noi ne tratăm de răceală și de frig cu un ceai cald sau, uneori, cu un vin fiert, bunicii noștri sunt mult mai puțin sfioși și se tratează cu un remediu care funcționează 100%: țuica fiartă.

Citește și: Care este rețeta siropului de ceapă și miere care te scapă de tuse? Unde trebuie păstrat 12 ore?

Chiar dacă țuica este un alcool foarte tare, ea poate fi benefică atunci când este consumată în cantități foarte mici, în vreme ce excesul poate să fie devastator pentru sănătate.

Este un obicei strămoșesc considerat ca un „leac băbesc” mai ales atunci când suntem răciţi. Dar această „licoare” mai are şi alte beneficii, potrivit Diva Hair.

Atunci când bem ţuică fiartă accelerează circulația sângelui în tot corpul începând cu zona gâtului, iar organismul este ajutat să lupte cu răceala sau gripa.

Vaporii eliberați de țuica fiartă cu piper fac minuni atunci când vrem să ne desfundăm nasul. Mai mult,  provoacă dilatarea vaselor capilare şi, implicit, oxigenarea mai bună a sângelui, scăzând și riscul de pneumonie.

Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20 – 150 ml).

Cea mai bună rețetă de țuică fiartă 

Ţuica fiartă se prepară într-un ibric metalic şi nu trebuie exagerat adaosul de condimente, pentru că poate deveni o băutură foarte rea la gust.

Condimentele pentru ţuica fiartă sunt: piper, zahăr, miere, cuişoare, scorţişoară şi un pic de coajă de lămâie sau portcală rasă.

Amestecați țuică (în cantitatea dorită, de la un ibric la o… oală!) cu zahărul (3-4 lingurițe de 5 grame la jumătate de litru de țuică și, prin extrapolare, cantitatea crește odată cu volumul vasului în care se fierbe țuică!) și piperul (de la 3-4 boabe la… după gust!), potrivit BZI.ro

Zahărul poate fi înlocuit cu miere, piperul poate fi însoțit de cuișoare sau scorțișoară, tot după gust. Țineți vasul acoperit pe foc mic, până da în clocot, dar cu mare atenție deoarece vaporii de țuică fiartă sunt foarte inflamabili, să n-o faceți… flambata!

Rețeta de țuică fiartă cu zahăr ars

Puneți zahăr în vasul în care vreți să fierbeți țuică și dați-l la foc mic până se topește într-un delicios zahăr-ars.

Citește și: De ce simptomele de răceală și gripă sunt mai grave noaptea. Explicațiile experților

Turnați apoi țuică în cantitatea dorită și lăsăți-o până la primul clocot, cu aceeași supraveghere că să nu ia foc. Prin fierbere țuica va ajunge la o culoare maronie și un gust unic de caramel, nu mai trebuie sa insistăm asupra acestui aspect

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te