Chiril Moțpan subliniind că această situație tensionată cu o mulțime de agenți ai Kremlinului creează o atmosferă de nesiguranță în Republica Moldova.
„Aproape în toate instituțiile statului avem agenți ai serviciilor secrete ruse”, a declarat Moțpan într-un interviu acordat postului Radio Chișinău.
Republica Moldova, invadată de spioni ruși ai FSB în toate instituțiile statului: „Suntem legaţi”
El a adăugat că acești agenți sunt un indicator al strategiei Moscovei de a-și menține influența în Republica Moldova, în special în perspectiva alegerilor viitoare.
Fostul preşedinte al Comisiei pentru securitate naţională a avertizat că regruparea forţelor pro-ruse în vederea alegerilor parlamentare este în plină desfăşurare, cu scopul de a câştiga o poziţie puternică în cadrul viitorului legislativ.
El a avertizat că relațiile tensionate cu Moscova vor continua atâta timp cât la Chișinău va exista un regim democratic.
Citește și: Creşte din nou tensiunea între Republica Moldova şi Federaţia Rusă
Moţpan a subliniat că prezenţa agenţilor ruşi în instituţiile statului moldovean este generalizată, afirmând că "aproape în toate instituţiile statului, dacă îmi amintesc bine, dispuneam de o asemenea informaţie, avem agenţi ai serviciilor secrete ruseşti". El a adăugat că chiar şi în cadrul Serviciului de Securitate şi Informaţii (SIS) existau persoane care au fost instruite în cadrul FSB în trecut, potrivit Agerpres.
În concordanţă cu declaraţiile lui Moţpan, preşedintele parlamentului Igor Grosu a afirmat anterior că Republica Moldova trebuie să fie curăţată de agenţii Federaţiei Ruse, unii dintre aceştia desfăşurând activităţi împotriva intereselor ţării sub acoperirea paşaportului diplomatic.
Citește și: Alegeri locale în Moldova. Cine are șanse la Primăria Chișinăului
Fostul şef-adjunct al SIS, generalul Alexandru Bălan, a confirmat preocupările privind influenţa rusă în Republica Moldova, evidenţiind prezenţa sa în diverse sfere de activitate, inclusiv în cadrul partidelor politice şi al organizaţiilor neguvernamentale.
Bălan a subliniat că Rusia îşi urmăreşte nu doar interesul geopolitic în Republica Moldova, ci şi intenţia de a-şi consolida poziţiile în contextul conflictului din Ucraina, folosind Transnistria în acest scop.
Citește și: Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei? (Washington Post)
Pentru a contracara această influenţă şi a preveni potenţiale conflicte, Bălan a recomandat dezvoltarea unor parteneriate solide între serviciile de informaţii ale Republicii Moldova, Ucrainei, României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.
Generalul în rezervă a menţionat că în perioada 2014-2016, în colaborare cu partenerii ucraineni, s-a reuşit reducerea cu 30-40% a contingentului militar rus în Transnistria.
El a adăugat că unele persoane cu intenţii nefaste au fost împiedicate să intre în Republica Moldova, iar majoritatea celor respinşi au acceptat să colaboreze în interesul ţării.