Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă'', informează AFP și EFE.
Reporter suedez, arestat la Istanbul și acuzat de terorism: „Nu am fost nici măcar acolo”
Reporterul cotidianului suedez Dagens ETC va compărea prin videoconferință, din celula sa din închisoarea Silivri (vestul Istanbulului), în fața unui tribunal din Ankara.
Citește și Jurnalistul suedez Joakim Medin arestat în Turcia când relata despre protestele antiguvernamentale
Justiția turcă l-a acuzat pe Medin că a participat în ianuarie 2023 - ceea ce jurnalistul a negat încă de la început - la o manifestație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) la Stockholm, în cursul căreia efigia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost călcată în picioare.
Miercuri, încă o dată, jurnalistul a afirmat că ''nu a participat niciodată la acest eveniment'': ''Eram în Germania pentru munca mea. Nici nu aveam cunoștință de această manifestație'', a declarat el.
Citește și VIDEO Reportaj în Turcia la fabrica Otokar, de unde România cumpără vehiculele blindate Cobra II
Tribunalul a arătat în timpul audierii imagini surprinse la altă demonstrație, desfășurată în august 2023 la Stockholm, într-o perioadă când Turcia se opunea aderării Suediei la NATO.
''Nu am avut niciodată intenția de a-l insulta pe președinte (Erdogan). Sarcina mea era să scriu articolele și editorii mei au ales fotografiile'', s-a apărat reporterul, care a reamintit că șeful statului turc era ''o figură centrală'' arătată în timpul adunărilor respective.
În vârstă de 40 de ani, Joakim Medin a fost reținut pe 27 martie la sosirea sa la Istanbul, unde venise pentru a relata despre manifestațiile declanșate de arestarea, în 19 martie, a primarului metropolei turce, Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al lui Erdogan.
Ulterior, aproape 2.000 de persoane au fost arestate, printre care numeroși studenți și jurnaliști, în timpul amplelor demonstrații de sprijin pentru primarul întemnițat al Istanbulului.
Jurnalistul este acuzat, printre altele, de ''apartenență la o organizație teroristă'', o infracțiune pentru care poate fi condamnat la nouă ani de închisoare și care va face obiectul unui proces ulterior. Data procesului nu a fost deocamdată anunțată.
În ultimii ani, zeci de turci, adolescenți, jurnaliști și chiar o fostă Miss Turcia au fost acționate în justiție pentru ''insultă la adresa președintelui''.
Organizația 'Reporteri Fără Frontiere' plasează Turcia pe locul 158 din 180 în clasamentul său privind libertatea presei în lume.