Ciolacu: România susține începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Rep. Moldova

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.08.2023 - 15:33
Marcel Ciolacu - Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că România susţine începerea în cel mai scurt timp a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova, menţionând că ţara noastră va continua să sprijine "ferm şi necondiţionat" Ucraina.

SHARE

"Vom continua să susţinem ferm şi necondiţionat Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi în aspiraţiile sale europene şi euroatlantice.

Ciolacu: România susține începerea rapidă a negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Rep. Moldova

Între altele, am primit şi facilitat tranzitul refugiaţilor ucraineni în România, am depus şi vom depune în continuare eforturile necesare pentru găzduirea celor care au rămas. 

Lucrăm intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte ţări, pentru a sprijini economia Ucrainei grav afectată de acest război şi pentru a reduce severitatea crizei alimentare globale.

Subliniez, totodată, susţinerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova. Concomitent, însă, cu negocierile, trebuie să ne gândim de acum la reconstrucţie.

Citește și: VIDEO Iohannis: Se prefigurează lărgirea Iniţiativei celor Trei Mări. Apar trei noi state

Ne pregătim pentru a crea o contribuţie proprie la reconstrucţia Ucrainei, tot aşa cum vom continua să contribuim la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova", a afirmat Ciolacu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

El a adăugat că Republica Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe.

"Acordăm atenţie şi susţinere deplină Republicii Moldova, consolidarea statului de drept, stabilităţii politice şi prosperităţii, precum şi parcursul european al ţării vecine. Am fost în vizită la Chişinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situaţie.

Citește și: Clotilde Armand, urmărită penal deține 12 terenuri, 4 case și titluri de stat de 2.000.000 lei

De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor cheie în domeniile energiei, agriculturii şi digitalizării. Avem potenţialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare", a mai spus premierul.

El s-a referit la Iniţiativa celor Trei Mări, menţionând că este un instrument important din punctul de vedere al diplomaţiei, economiei, infrastructurii şi conectivităţii.

"România va găzdui pe 6 septembrie, la Bucureşti, Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări, urmat pe 7 septembrie de Forumul de afaceri al acestei iniţiative. Este o excelentă oportunitate de promovare economică, o platformă pentru crearea de noi conexiuni umane şi instituţionale pentru promovarea potenţialului investiţional din regiune şi pentru identificarea de proiecte care să contribuie la securitatea şi prosperitatea cetăţenilor noştri.

De asemenea, premierul a menţionat prioritatea Guvernului privind aderarea României la OCDE, adăugând că procesul are o dimensiune internă de reforme şi de atingere a anumitor indicatori şi o dimensiune externă de negociere şi cooperare cu organizaţia şi cu statele membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te