Regele Charles a condus misterioasa procesiune a Ordinului Jartierei, închinat Sf.Gheorghe

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2023 - 20:57
Regele Charles în prima procesiune a Ordinului Jartierei-Foto: Profimedia Images

Regele Charles și Regina Camilla au condus luni familia regală în procesiunea istorică a Ordinului Jartierei spre Capela St Gheorghe din Windsor.

SHARE

Regele Charles a condus misterioasa procesiune a Ordinului Jartierei la biserica-mamă a ordinului, Capela Sf. Gheorghe din Windsor, care este locul unde se țin slujbele speciale ale familiei regale și ale ordinului cavaleresc.

Ordinul Jartierei este dedicat imaginii și armelor Sfântului Gheorghe, sfântul patron al Angliei. 

Regele Charles a condus misterioasa procesiune a Ordinului Jartierei, închinat Sf.Gheorghe 

Emblema ordinului este o jartieră cu motto-ul „Honi soit qui mal y pense” („Rușine celui care gândește răul”).

Legenda vorbește de o contesă căreia i-ar fi căzut jartiera la o petrecere, iar regele, galant, a ridicat-i și i-a dat-o, dar este doar o poveste picantă ce nu are legătură cu ordinul cavaleresc dedicat Sf. Gheorghe, îmblânzitorul de balauri și patron al soldaților.

De fapt, la momentul înființării Ordinului, la mijlocul secolului al XIV-lea, jartiera era preponderent un articol al ținutei bărbaților.

Fondat de Edward al III-lea în urmă cu 700 de ani, acesta s-ar fi inspirat din poveștile regelui Arthur și al Mesei Rotunde pentru ritualul cavalerilor, potrivit Daily Mail.

Ordinul Jartierei modern îl include pe Rege - Suveran al Jartierei -, membri seniori ai familiei regale și maximum 24 de cavaleri aleși personal de rege pentru a-i onora pe cei care au ocupat funcții publice sau care au contribuit într-un mod anume la viața națională sau care l-au slujit personal pe Suveran.

Ordinul este cel mai vechi și cel mai înalt ordin de cavalerie din Marea Britanie.

 Cavalerii, acum atât bărbați, cât și femei, erau limitați la aristocrație, dar astăzi sunt aleși dintr-o varietate de medii, ca recunoaștere pentru serviciul lor public.

Patronul Ordinului este Sfântul Gheorghe (patron al soldaților și, de asemenea, al Angliei), iar noile numiri sunt anunțate de ziua sfântului, 23 aprilie.

De regulă, ce se întâmplă în Capela Sf.Ghoerghe rămâne un secret inițiatic. La procesiunea de luni, în timpul serviciului în capelă, Baronesa Ashton of Upholland a primit funcția de Doamnă Companion a celui mai Nobil Ordin al Jartierei, iar Lordul Patten of Barnes a fost instalat Cavaler Companion al celui mai Nobil Ordin al Jartierei.

După oficierea slujbei, condusă de Majestățile lor, grupul regal s-a întors la castel pentru a sărbători.

Cel mai nobil ordin al Jartierei, care este cel mai vechi ordin britanic de cavaler și cel mai vechi ordin național de cavaler din existență, este limitat la 24 de cavaleri sau însoțitori de doamne, în plus față de rege și prințul de Wales.

Include, de asemenea, „membri supranumerari”, inclusiv monarhi străini și alți membri regali.

Secret inițiatic la Capela Sf.Gheorghe din Windsor

Pentru sărbătorirea primei parade a domniei regelui, regina Camilla a fost numită Cavaler Regal al Ordinului Thistle, cel mai mare ordin de cavaler al Scoției, alăturându-se Prințesei Regale și Prințesei de Wales, care dețin și ele onoarea.

Căminul spiritual al Ordinului este Capela Sf. Gheorghe din Windsor. Fiecare cavaler trebuie să afișeze un steag cu emblema sa în Capelă, împreună cu casca, blazonul și sabia. 

Acestea sunt înlăturate la moartea cavalerului, iar însemnele sunt returnate Suveranului.

Citește și: Prima călătorie în străinătate de la încoronare. Regele Charles vine în România. „E în sângele meu”

Rămân plăcile-memorial, ce formează acum una dintre cele mai interesante colecții de heraldică din lume.

Suveranul, cunoscut sub numele de Suveranul Jartierei, este singurul cu puterea de a admite noi membri.

Citește și: VIDEO Charles, urmașul lui Vlad Țepeș, încoronat rege al Marii Britanii, sub patronajul Sf.Gheorghe

Ordinul este deschis cetățenilor britanici și din Commonwealth. Foști membri remarcabili îi includ pe Sir Winston Churchill, Stanley Baldwin și Sir Edmund Hillary.

Field Marshall, Lordul Bramall, un fost șef al Statului Major al Apărării, Ducele de Abercorn, Ducele de Westminster și Baronesa Manningham-Buller, fostul director General al MI5, se numără printre actualii Cavaleri și Doamne ai Jartierei.

Deși noii admiși sunt numiți de Ziua Sf. Gheorghe, 23 aprilie, ceremonia de inițiere are loc în Junmantle în timpul tradiționalei procesiuni a Jartierei, în care membrii defilează în mantalele de catifea ale Ordinului prin Windsor.

În fiecare iunie, la Castelul Windsor are loc marea procesiune a cavalerilor, însoțiți de o fanfară și ofițeri ai Ordinului, toți îmbrăcați în marea ținută de ceremonie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te