Reforma Consiliului de Securitate al ONU: Fără „state privilegiate”, locuri și pentru Europa de Est

DE Adina Mutăr | 28.03.2023 - 16:26
Consiliul de Securitate al ONU-Foto: Profimedia Images

Reforma Consiliului de Securitate al ONU este discutată de înalți oficiali din țările Grupului Uniting for Consensuss (UfC), reuniți la Roma pentru a implementa o „reformă semnificativă” a Consiliului.

SHARE

Oficiali din cele 12 state membre UfC - Argentina, Canada, Columbia, Costa Rica, Italia, Malta, Mexic, Pakistan, Republica Coreea, Republica San Marino, Spania și Turcia - au avut o întâlnire pentru a promova un Consiliu de Securitate mai „reprezentativ, democratic, responsabil, transparent și eficient”, conform unei declarații comune a grupului emisă de Ministerul de Externe italian.

„Crizele în desfășurare și numărul crescut de conflicte au evidențiat necesitatea unei reforme semnificative a Consiliului de Securitate. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de un Consiliu de Securitate care să își îndeplinească în mod eficient mandatul”, se arată în declarația ce sublinia că reforma Consiliului este „necesară și urgentă”.

Reforma Consiliului de Securitate al ONU

UfC promovează crearea de locuri nepermanente suplimentare, deoarece „Consiliul nu mai reprezintă dinamica mondială în care 142 de noi membri s-au alăturat organizației de la înființarea sa în 1945”, potrivit onuitalia.com.

„Prin adăugarea de noi locuri alese pentru grupuri regionale, inclusiv Africa, Asia-Pacific, America Latină și Caraibe, Europa de Est și statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS), propunerea îmbunătățește distribuția geografică echitabilă în Consiliu”, stipulează declarația.

Promovarea creării de locuri nepermanente suplimentare - atât locuri „pe termen lung”, cât și locuri de doi ani - ar permite mai multă rotație și un acces îmbunătățit pentru toate statele membre ONU, în special din regiunile subreprezentate, prin alegeri regulate.

Țările UfC și-au reiterat opoziția fermă față de adăugarea de noi membri permanenți.

Fără „state privilegiate”

În timp ce statutul actual al Consiliului este înrădăcinat în circumstanțele istorice care au urmat sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, „crearea unor poziții privilegiate suplimentare și nejustificabile în cadrul comunității internaționale ar fi în detrimentul intereselor generale ale apartenenței la ONU”.

Declarația a reiterat angajamentul țărilor UfC de a lucra împreună pentru a realiza „o reformă semnificativă și pentru a adapta Consiliul de Securitate la provocările în continuă evoluție ale secolului 21”.

Citește și: 300.000 de soldați mobilizați la frontiera estică, răspunsul NATO la invazia Ucrainei de către Putin

Datoria Consiliul de Securitate este să preia conducerea în determinarea existenței unei amenințări la adresa păcii sau a unui act de agresiune. 

Solicită părților la un diferend să îl soluționeze prin mijloace pașnice și recomandă metode de ajustare sau termeni de soluționare. 

În unele cazuri, Consiliul de Securitate poate recurge la impunerea de sancțiuni sau chiar la autorizarea folosirii forței pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale.

Citește și: Ciocniri militare intense între Iran și SUA pe teritoriul Siriei. Rusia dă Teheranului avioane Su-35

Consiliul de Securitate are cinci membri permanenți: China, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite, dintre care unul, Rusia, este la ora actuală un stat agresor, deci o amenințarea la adresa păcii.

China, de asemenea, se poziționează de partea statului agresor Rusia, blocând adesea rezoluțiile Consiliului pentru realizarea păcii și pentru condamnarea unor acte de agresiune statală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te