Recunoașteți personajul? E artistul numit „regele valsului”. A donat pentru victimele de la Colectiv

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.11.2023 - 18:19
Recunoașteți personajul? Artistul celebru care  a dus muzica clasică la rang de artă. Numit „regele modern al valsului” - Foto: Life.ro / imagine cu caracter ilustrativ
Recunoașteți personajul? Artistul celebru care a dus muzica clasică la rang de artă. Numit „regele modern al valsului” - Foto: Life.ro / imagine cu caracter ilustrativ
André Rieu, violonistul care a creat cea mai mare orchestră privată din lume. Ce-l leagă de România - Foto: Europa FM / imagine cu caracter ilustrativ
André Rieu, violonistul care a creat cea mai mare orchestră privată din lume. Ce-l leagă de România - Foto: Europa FM / imagine cu caracter ilustrativ

I se spune Regele valsului, este unul dintre cei mai bine vânduţi muzicieni din lume şi omul care a adus muzica clasică în locuri şi în faţa unor audienţe complet neobişnuite. Astăzi, violonistul, dirijorul şi compozitorul olandez André Rieu, împlineşte 70 de ani.

SHARE

Violonistul, dirijorul şi compozitorul olandez André Rieu, împlineşte 70 de ani. Cu mai bine de 30 de ani în urmă, el a înfiinţat Orchestra Johann Strauss, cea mai mare orchestră privată din lume, cu care a realizat numeroase turnee de succes în întreaga lume. 

A învățat arta muzicii din copilărie

André Léon Marie Nicolas Rieu s-a născut pe 1 octombrie 1949, la Maastricht, în Olanda, ca al treilea copil din cei 6 pe care i-au avut în total părinţii săi.

Citește și: Artistul care a pierdut 1 mil. € și a ajuns pe străzi, salvat de un „înger”. Abia începuse divorțul

Familia se mutase de puţin timp de la Amsterdam, după ce tatăl său primise postul de dirijor al Orchestrei Simfonice din Maastricht, iar muzica clasică era o constantă în vieţile tuturor, casa lor răsunând de simfonii, muzică de cameră şi operă.

Nu a durat mult până când André Rieu a dat semne că nu a primit doar numele tatălui, ci şi pasiunea, aşa că la 5 ani a fost dus de acesta la primele sale lecţii de vioară. Doar că începutul nu a fost exact cum prevăzuse familia. Înainte de a-şi dovedi talentul micul artist şi-a arătat latura romantică ce avea să-l caracterizeze întreaga viaţă.

„Mi-a fost foarte greu să mă concentrez la început. Asta, din cauză că profesoara mea de vioară era atât de frumoasă şi atât de blondă încât m-am îndrăgostit de ea şi stăteam şi o priveam în continuu în loc să-i ascult instrucţiunile.”

S-a pus însă repede pe picioare, iar vioara avea să devină pasiunea de-o viaţă, alături de fascinaţia pe care o simţea pentru orchestre. A studiat la Conservatorul Regal din Liege, apoi la Conservatorul din Maastricht şi încă 4 ani la Academia de Muzică din Bruxelles, unde a finalizat studiile cu distincţia Premier Prix.

Ştia că acesta este drumul lui, dar îi lipsea ceva: bucuria de a fi pe scenă aşa cum îşi dorea. Iubea muzica clasică, dar nu aprecia atmosfera sobră ce o însoţea în sălile de spectacole, aşa că şi-a format propria orchestră, în oraşul natal. La 10 ani după ce şi-a încheiat studiile André Rieu a decis că vrea mai mult şi că e misiunea sa să aducă muzica clasică în vieţile tuturor, aşa că a pus bazele Orchestrei Johann Strauss.

Cariera a prins contur în 1988

Primul concert l-au susţinut chiar în ziua de 1 ianuarie, în 1988 şi în scurt timp au început să plece în mici turnee în Olanda, Belgia, Germania şi Luxemburg.

Au urmat albume de succes, apariţii neobişnuite până atunci, dar primite cu mare bucurie de către public – precum meciul de fotbal dintre Ajax şi Bayern Munchen din 1995, apariţii în prime-time la televiziuni din întreaga lume şi turnee tot mai mari, pe toate continentele, exceptându-l pe cel îngheţat.

Succesul lui nu e însă doar lapte şi miere. Nu puţini sunt cei care l-au criticat vehement pe motiv că duce muzica clasică în ridicol şi că alege doar melodii ale câtorva compozitori mai cunoscuţi, pe restul ignorându-i. André Rieu a ales să ignore însă toate nemulţumirile exprimate la adresa lui şi să aducă bucurie spectatorilor săi, în stilul propriu.

Și-a întâlnit sufletul pereche la 9 ani

La fel a procedat artistul şi în viaţa personală. A făcut exact ce a ştiut şi a dorit încă din copilărie. După ce i-a trecut pasiunea pentru profesoara de vioară, la vârsta de 9 ani a cunoscut-o pe Marjorie, cu 2 ani mai mare decât el. Romantic incurabil, André Rieu şi-a găsit partenera care îi împărtăşea pasiunile şi viziunea despre viaţă şi nimic nu i-a mai despărţit de atunci.

S-au căsătorit în 1975, au făcut 2 băieţi – Marc şi Pierre, iar când artistul a început să devină tot mai cunoscut şi să fie plecat tot mai des în turnee, Marjorie a decis să lase în urmă slujba de profesoară şi să-şi managerieze soţul. De altfel, ea a fost cea care de fiecare dată când André Rieu spunea că şi-ar dori ceva – precum castelul din Maastricht la care a visat încă din copilărie – îi spunea că se poate, dar că trebuie să muncească mai mult şi mai bine. Iar el se conforma.

Şi 3 dintre fraţii muzicianului au colaborat la multe dintre spectacolele acestuia, la fel şi fiul său mai mic, Pierre. Iniţial acesta dorise să devină avocat, însă a renunţat la studii după doar 5 săptămâni. A fost fascinat de muzica din spatele spectacolelor grandioase ale tatălui său şi multă vreme a fost cel care a coordonat organizarea acestora.

Artistul impresionat de România

André Rieu a fost impresionat de România. A cântat la sute de concerte, mereu a transmis mesaje către fanii săi din România, iar în anul 2015 a donat 150.000 de euro fundatiei Colectiv. De asemenea, acesta s-a întâlnit și cu familiile victimelor decedate în incendiul de la Colectiv.

Artistul a venit cu trei dintre medicii care au tratat răniții de la Colectiv pentru a se asigura că acești bani vor fi folosiți corespunzator. Medicii au vorbit despre tratamentele de care au nevoie victimele, au spus că faptul că vietile lor au fost salvate a fost doar un pas.

Medicii au mai adăugat că 150.000 de euro nu sunt suficienți, este nevoie de miliarde de euro, asa că Andre Rieu a anunțat că DVD-ul va fi pus în vânzare în același lanț de supermarketuri și toți banii strânși din vânzarea acestui DVD vor fi donati asociatiei Colectiv.

În cadrul unui interviu pentru Libertatea, artistul a spus mai multe despre România.

„România este o țară foarte specială, cu o bogată istorie culturală. Se vede, se aude și se simte acest lucru la colțul fiecărei străzi.

Așa am găsit-o și eu când căutam o locație frumoasă pentru un concert. Pe lângă Piața Vrijthof din Maastricht, orașul meu natal, Piața Constituției este singurul loc unde am ținut un concert în aer liber în ultimii ani! 2005 a fost primul an în care am interpretat acolo și s-a dovedit un succes enorm! 

Citește și: Concediată, Teo Trandafir și-a găsit un nou loc de muncă. Unde vă întâlniți cu ea

Nu m-am așteptat niciodată la așa ceva. Poporul român este foarte prietenos! Și bun. Primește pe toată lumea cu toată inima. Așa că este necesar să te întorci în această țară magnifică!” a declarat artistul.

Artistul a povestit tot în cadrul interviului cum l-a cunoscut pe maestrul Gheorghe Zamfir.

„Când am auzit pentru prima dată această melodie frumoasă, Păstorul singuratic de James Last, am fost  captivat și am simțit că de atunci ar fi o mare onoare să cânt alături de domnul Zamfir o dată în viața mea! Ne-am cunoscut bine cu câțiva ani în urmă, atât în România, cât și în Olanda.

L-am chemat să „se joace” în studioul meu de înregistrare. Vioara pentru mine este ceea ce este pentru el naiul! Este personificare sau chiar mai bine spus, traducerea sentimentelor noastre interioare. Instrumentele noastre sunt capabile să dea sunetul a ceea ce simțim înăuntru! Gheorghe Zamfir este un om smerit, amabil și o persoană foarte prietenoasă!” a mai spus artistul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te