Un nou regulament european privind sancțiunile aduce cele mai grave acuzații formulate până acum la adresa Moscovei: folosirea de gaze iritante și grenade chimice în atacuri asupra pozițiilor ucrainene.
Războiul otrăvit al Rusiei. Documente UE confirmă utilizarea armelor chimice împotriva Ucrainei
Potrivit unui document analizat de Radio Free Europe, Consiliul UE se bazează pe rapoarte ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care confirmă folosirea gazului lacrimogen CS în regiunile Marivka și Illinka (Dnipropetrovsk) în 2024.
Substanța, cunoscută sub numele de „Siren”, provoacă arsuri oculare, sufocare și dezorientare, fiind interzisă ca armă de război conform Convenției privind armele chimice.
„UE solicită OIAC să atribuie fără întârziere responsabilitatea pentru utilizarea confirmată a acestor substanțe ca metodă de război”, se arată în justificarea sancțiunilor.
Citește și: Avertismentul Lituaniei: „Europa mai are doar 2-3 ani să se pregătească de un război cu Rusia”
Grenade chimice RG-Vo și K-51: substanțe interzise, folosite împotriva soldaților ucraineni
Un alt episod șocant s-a petrecut pe 29 mai 2024, când televiziunea rusă de stat RT a difuzat imagini cu aruncarea unei grenade chimice RG-Vo într-un adăpost ucrainean.
Analizele au confirmat prezența cloroacetofenonei (CN) – o substanță interzisă din 1969, după ce a fost folosită în războiul din Vietnam. CN provoacă arsuri severe ale mucoaselor și ale căilor respiratorii.
Citește și: VIDEO Atac cu drone kamikaze rusești la Kiev. 2 civili uciși și alți 8, dintre care 4 copii, răniți
Totodată, forțele ruse folosesc și grenade K-51, dezvoltate pentru uz militar, cu efecte de câteva ori mai puternice decât gazele lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.
Citește și: Ucrainenii au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Soldații ruși, încercuiți pe frontul rusesc
Aceste grenade, cu o întârziere de explozie de 3-4 secunde, sunt extrem de periculoase în spații închise, în special împotriva soldaților care nu poartă măști de gaz.