Războiul lui Putin din Atlantic: Senzori spioneză submarine britanice. Din yachturile oligarhilor?

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.04.2025 - 17:39
Războiul ascuns al lui Putin din Atlantic: Senzori subacvatici spioneză submarine britanice - Foto: Profimedia Images
Războiul ascuns al lui Putin din Atlantic: Senzori subacvatici spioneză submarine britanice - Foto: Profimedia Images

Senzori ai Rusiei de supraveghere subacvatică, despre care se crede că fac parte dintr-un efort de a spiona submarinele nucleare ale Marii Britanii, au fost descoperiți ascunși în apele din jurul Marii Britanii.

SHARE

Senzori de spionaj ai Rusiei au fost găsiți la pândă în apele britanice, poziționați periculos de aproape de submarinele din clasa Vanguard ale Marinei Regale, înarmate nuclear.

Războiul ascuns al lui Putin din Atlantic: Senzori de subacvatici spioneză submarine britanice

După cum a relatat The Sunday Times, aceste dispozitive au fost descoperite de forțele navale, unele ajungând pe țărm, iar altele fiind detectate de nave specializate în vânătoare de mine.

Citește și: EXCLUSIV Doi spioni ruși, întorși din drum. Misiunea lor: să spioneze România sub acoperirea Lukoil

Descoperirea a stârnit îngrijorare în cadrul NATO, ridicând întrebări urgente cu privire la securitatea națională, vulnerabilitatea infrastructurii subacvatice critice și tacticile obscure ale Rusiei într-o eră tot mai accentuată a războiului hibrid.

Oficialii britanici suspectează că acești senzori au fost amplasați pentru a urmări mișcările flotei Vanguard, care formează coloana vertebrală a descurajării nucleare a Regatului Unit, în timp ce informațiile indică o posibilitate și mai îndrăzneață: Este posibil ca superiahturile legate de Kremlin să fi jucat un rol în amplasarea lor.

Citește și: Avioane NATO spionează Rusia venind dinspre România și Bulgaria, după „retragerea” lui Trump

Implicațiile sunt profunde. Submarinele Vanguard, patru în total, reprezintă cel mai important activ strategic al Regatului Unit, fiecare putând transporta până la 16 rachete balistice Trident II D5 înarmate cu focoase nucleare. Staționate în principal la baza navală HM Clyde din Scoția, cel puțin unul dintre ele se află întotdeauna pe mare, menținând ceea ce Ministerul Apărării numește o "descurajare continuă pe mare ”, care funcționează nedetectat de peste 56 de ani.

Un submarin este mereu pe mare. Este spionat de Rusia?

Descoperirea acestor senzori sugerează că Rusia ar putea încerca să străpungă acest văl de secret, o mișcare care ar putea schimba balanța de putere într-un potențial conflict.

Pe lângă submarine, Royal Navy a identificat, de asemenea, vehicule subacvatice fără pilot în apropierea unor cabluri de comunicații vitale, ceea ce sugerează o campanie mai amplă care vizează arterele subacvatice ale conectivității occidentale.

Ce sunt mai exact acești senzori ai Rusiei?

Deși Ministerul Apărării nu a publicat specificații detaliate - multe dintre informații rămân clasificate - experții speculează că ar putea fi un amestec de dispozitive de detecție acustice și magnetice. Senzorii acustici, de exemplu, captează undele sonore generate de elicele sau de coca submarinelor care trec prin apă, o tehnologie perfecționată încă din timpul Războiului Rece.

Senzorii magnetici, pe de altă parte, detectează distorsiunile subtile ale câmpului magnetic al Pământului cauzate de coca de oțel a unui submarin. Împreună, acestea ar putea forma o rețea sofisticată, capabilă să localizeze chiar și cele mai invizibile nave. Unii analiști sugerează că aceste dispozitive ar putea transmite date în timp real prin intermediul legăturilor prin satelit, deși alții sugerează că ar putea fi înregistratoare pasive, concepute pentru a fi recuperate ulterior de agenții ruși.

Tehnologia face ecou precedentelor istorice, cum ar fi Operațiunea Ivy Bells a SUA din anii 1970, în cadrul căreia forțele americane au interceptat cabluri submarine sovietice din Marea Okhotsk - o misiune clandestină dezvăluită abia ani mai târziu.

Cât de puternice sunt submarinele Marii Britanice? Ce spionează Rusia?

Submarinele din clasa Vanguard în sine sunt minuni ale ingineriei, construite pentru a se sustrage unei astfel de detecții. Puse în funcțiune între 1993 și 1999, fiecare dintre ele măsoară 491 de picioare lungime și deplasează 15.900 de tone atunci când sunt scufundate. Propulsate de un reactor nuclear Rolls-Royce PWR2, acestea pot rămâne sub apă luni de zile, limitate doar de proviziile de hrană pentru cei 135 de membri ai echipajului.

Stealth-ul lor se bazează pe plăci anecoice care absorb undele sonar și pe un propulsor cu jet de pompă care minimizează zgomotul, ceea ce le face printre cele mai silențioase submarine din lume. În comparație cu submarinele din clasa Borei ale Rusiei, care transportă rachete Bulava, Vanguards sunt mai vechi, dar încă formidabile, cu o rază de acțiune a rachetelor de peste 7 000 de mile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te