Raport șocant: În Franța bântuie o epidemie de lene. Doar 21 % crede că munca e importantă

DE Elena Andrei | 15.11.2022 - 19:58
În Franța bântuie o epidemie de lene/foto: Profimedia Images

Un raport șocant dezvăluie că francezii sunt leneși. Națiunea este împotmolită într-o "epidemie de lene" de la închiderea din timpul pandemiei Covid, deși au unul dintre cele mai generoase sisteme de concediu din lume.

SHARE

Francezii s-au declarat mereu mult mai fericiți în timpul pauzelor de prânz prelungite și al vacanțelor lungi decât de o carieră de succes, dar aglomerată.

Un studiu recent al Institutului Francez de Opinie Publică (Ifop) confirmă acest lucru.

Mai mulți francezi decât oricând spun că nu se pot deranja să lucreze sau chiar să iasă din casă.

Studiul a susținut că Franța este blocată într-o "epidemie de lene" după Covid-19, 37% dintre oameni spunând că sunt mai puțin motivați să muncească decât înainte.

Nivelul de apatie al galicienilor a crescut în mare parte din cauza muncii de acasă, politicile din epoca Covidiu provocând o lipsă de forță de muncă în domeniul turistic, al învățământului și al asistenței medicale.

Programul de concediu de odihnă din Franța, unul dintre cele mai generoase din Europa, a înregistrat un număr mult mai mare de persoane decât altă dată.

Politicile Covid au provocat o „epidemie de epuizare și lenevie, iar o parte a francezilor doresc să încetinească ritmul muncii", susține studiul, potrivit The Daily Telegraph.

Citește și

VIDEO De G20, Rusia a lansat 100 de rachete asupra Ucrainei, inclusiv Kalibr din Marea Neagră

Erdogan pregătește lovituri în Siria. A jurat că îi va pedepsi pe autorii atentatului de la Istanbul

În urmă cu mai bine de 30 de ani, în 1990, 60 % dintre francezi declarau că munca este foarte importantă pentru ei.

În prezent, însă, această cifră a scăzut la 21 %, iar aproximativ 41 % dintre francezi spun că timpul liber este foarte important.

Într-o întorsătură deloc surprinzătoare, susținătorii de stânga ai lui Jean-Luc Mélenchon sunt de peste două ori mai predispuși să spună că nu vor să muncească, în comparație cu alegătorii mai conservatori, cum ar fi cei care înclină politic spre Emmanuel Macron.

Studiul a analizat schema de concedii a lui Macron, descrisă ca fiind una dintre cele mai generoase din Europa.

În timpul pandemiei Covid-19, Franța a plătit 100% din salariile muncitorilor concediați cu salariul minim pe economie, iar Marea Britanie a plătit 80% din salariul minim pe economie.

Programul francez de menținere a locurilor de muncă a înregistrat cea mai mare rată de absorbție din Europa, cu 11,3 milioane de persoane care au lucrat pe termen scurt, fie că au solicitat, fie că au fost menținute în activitate în momentul de vârf, potrivit Institutului Sindical European.

Două treimi dintre persoanele intervievate recent au declarat că ar fi mai fericite dacă ar câștiga mai puțin în schimbul unui număr mai mic de ore de muncă.

Joi, sindicatele franceze au ieșit pe străzile Parisului și în zeci de alte orașe din țară, în cea mai recentă expresie a unei campanii de acțiuni sindicale la nivel național pentru a cere îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă, pentru a denunța creșterea costului vieții și pentru a cere Guvernului scutiri de la creșterea prețurilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te