VIDEO Rachetele americane HARM lovesc la 300 km. SIstemele rusești Buk și S-300 sunt în pericol

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.09.2022 - 10:29

Forțele ucrainene au raportat că au crescut numărul de atacuri aeriene. Unele dintre ele au vizat apărarea antiaeriană rusească, fiind folosite rachetele antiradar HARM, furnizate de SUA.

SHARE

Pe 21 septembrie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat 15 lovituri aeriene de grup asupra pozițiilor rusești pe diferite direcții operative. Atacurile s-au soldat cu distrugerea unei poziții fortificate de nivel pluton, unei baterii de aruncătoare de bombe și a 15 vehicule blindate de luptă.

În plus, avioanele ucrainene Su-27 și MiG-29 au lovit „aproximativ 10” poziții ale apărării antiaeriene a armatei ruse cu ajutorul rachetelor antiradar AGM-88 HARM, potrivit publicației ucrainene Defense Express, preluată de Defense Romania.

„Cu cât sunt distruse mai multe sisteme de apărare antiaeriană inamice, cu atât aviația noastră lovește mai activ pozițiile armatei ruse”, sintetizează analiștii de la Defense Express, tactica câștigătoare folosită de Forțele Aeriene ucrainene.

Volumul pierderilor rusești în mijloace blindate și sisteme de artilerie nu este unul mare, fiind unul obișnuit pentru o zi de luptă, dar surpriza este dată de faptul că aceste pierderi au fost cauzate de aviația ucraineană, care până acum era întrebuințată mai limitat. Succesul se datorează distrugerii sistemelor antiaeriene rusești cu rachetele HARM, ulterior avioanele ucrainene putând opera mai lejer și mai precis împotriva grupurilor tactice de luptă rusești (formate în principal din infanterie, tancuri și artilerie) aflate în zona liniei de contact.

Din rapoartele Statului Major General ucrainean pentru 21 septembrie mai aflăm un lucru interesant și anume că din cele 10 sisteme de rachete antiaeriene distruse, cel puțin opt au fost atacate pe timp de zi, ceea ce indică o superioritate aeriană absolută de partea ucrainenilor, cel puțin până la 50 - 100 de km de linia frontului.

Citește și: VIDEO Revoluția rusă va fi televizată. Propagandiștii lui Putin își critică liderul în direct

Pe 22 septembrie, până la 09.00 dimineața, forțele aeriene ucrainene deja executaseră 41 de lovituri aeriene, printre obiectivele rusești distruse fiind și 15 sisteme de rachete antiaeriene, potrivit Defense Express.

Cea mai avansată variantă a rachetei americane HARM poate lovi la 300 de km și amenință să încline de partea Ucrainei supremația aeriană și, posibil, chiar soarta războiului.

Nu se cunoaște câte rachete HARM au trimis SUA în Ucraina, dar se pare că forțele Kievului le folosește cu destulă precizie și larghețe. Nici în privința tipului/tipurilor de rachetă HARM lucrurile nu sunt clare, însă se știe că americanii au trecut de anul trecut la producția celei mai recente variante, AGM-88G AARGM-ER, creditată cu o rază de acțiune de 300 km și o viteză de 4 Mach.

Citește și: Doi români, atacați de 25 de romi într-un spital din Italia: Răzbunare în stil mafiot

Dacă această variantă este lansată de la 50 de km față de linia de contact dintre trupe, poate lovi nu doar sistemele antiaeriene rusești Buk dispuse mai avansat, ci chiar sistemele S-300 dislocate mai în adâncime, la peste 100 de km de linia frontului numită și linie de contact. Distrugerea acestora din urmă expune grav depozitele și raioanele de concentrale ale trupelor rusești la atacurile ucrainene cu aviația, inclusiv cu elicopterele.

Rușii au și ei rachete antiradar, pe care le pot lansa de pe avioanele tactice, Kh-31P fiind varianta de bază cu o rază de acțiune de cel puțin 110 km. Dar, se pare că nu le întrebuințează, explicațiile ținând fie de faptul că nu se pot apropia la minim 50 de km de linia frontului pentru a le lansa asupra sistemelor importante cum ar fi S-300, fie nu au suficiente informații despre pozițiile antiaeriene de tragere fie nu sunt suficient de precise. Este posibil, chiar să nu mai dețină rachete antiradar.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te