Putin trăiește „șansa de aur” pe criza gazelor pentru a impune interesele Rusiei

DE Adina Mutăr | 13.10.2021 - 21:39
Putin trăiește „șansa de aur” a Rusiei/ foto: tass
Putin trăiește „șansa de aur” a Rusiei/ foto: tass

Președintele rus, Vladimir Putin, vede acum „șansa de aur” de a valorifica criza europeană a gazelor pentru a impune interesele Rusiei în mai multe domenii.

SHARE

Putin s-a lansat miercuri într-o largă expunere asupra intereselor Rusiei socotind că criza gazelor reprezintă „șansa de aur” pentru a le impune.

 

NordStrem2 sau o iarnă grea

Putin vrea să preseze Uniunea Europeană pentru a rescrie unele dintre regulile pieței de gaze după ani de ignorare a propunerilor Moscovei, pentru a le îndrepta către contracte pe termen lung favorizate de Gazprom.


„Rusia este pregătită să furnizeze cât de mult gaz vrea Europa și este pregătită pentru dialog cu UE privind stabilizarea pieței”, a declarat Putin miercuri la conferința Săptămânii Energetice din Rusia.

„Ne întâlnim întotdeauna cu partenerii noștri la jumătatea drumului și suntem pregătiți să discutăm acțiuni suplimentare", a spus Putin.

Proiectele energetice rusești, inclusiv Nord Stream 2, caută „să asigure stabilitatea și previzibilitatea aprovizionării cu gaz în volumele necesare țărilor europene pentru anii următori ”, a precizat președintele rus.

Europa se bazează pe Gazprom pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale. Există opțiuni limitate pentru livrări din alte surse, cum ar fi gazul natural lichefiat. Odată cu apropierea rapidă a iernii, regiunea devine mai dependentă de Rusia pentru aprovizionare suplimentară.

Însă UE urmează să exploreze posibilitatea achizițiilor comune de gaze de către statele membre pentru a consolida efectul de levier de cumpărare de la terți. Aceasta înseamnă că este puțin probabil ca blocul să ia măsuri iminente pentru a ține seama de orice „deschidere” a lui Putin, în special având în vedere tensiunile în curs de desfășurare cu privire la probleme precum Belarus și Ucraina.

Citește și

Biden a închis Diviziunea Iran a CIA. Teheran: Operațiunile, transferate la Mossad

Cîțu, după negocierile cu Cioloș: „USR - PSD - AUR să vină cu o soluție”

 

Președintele rus Vladimir Putin a ținut să reamintească, la forumul Săptămâna Energiei, că Angela Merkel „a susținut întotdeauna Nord Stream 2”.

„Că Merkel nu învinovățește Rusia pentru nimic, aceasta este o mare exagerare. Avem o mulțime de diferențe în abordările multor probleme. Cu toate acestea, în ceea ce privește Nord Stream 2, ea nu a avut niciodată nimic de reproșat, pentru că și eu și ea plecam de la premisa că acesta este un proiect pur economic, nu unul motivat politic, așa cum au spus întotdeauna oponenții acestui proiect ", a spus Putin.

 

Rusia și SUA vor continua discuțiile despre Ucraina, dacă se convine că Donbass are un statut special

Rusia și SUA vor continua consultările cu privire la soluționarea conflictului din estul Ucrainei dacă se ajunge la un acord privind statutul special al Donbassului, a declarat miercuri adjunctul șefului de cabinet al biroului executiv prezidențial, Dmitry Kozak, în urma discuțiilor cu subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Externe, Victoria Nuland, care au avut loc la Moscova.

În timpul ședinței, SUA și-a confirmat poziția, exprimată la Geneva, cu privire la faptul că este greu de rezolvat conflictul fără a defini „parametrii autonomiei” sau al „statutului special” al Donbassului ca parte a Ucrainei.

„Dacă părțile vor găsi un punct comun, vom continua consultările reciproce", a menționat Kozak.

 

Cursa înarmării este în desfășurare după retragerea SUA din Tratatul antirachetă


Cursa înarmării dintre Rusia și SUA se află în mișcare după retragerea Washingtonului din Tratatul antirachetă (ABM), a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, într-o sesiune plenară a Săptămânii Energiei din Rusia.

„Din păcate, cursa înarmărilor este în marș. Și a început după retragerea SUA din Tratatul ABM", a menționat președintele rus.

„Acesta este un lucru fundamental, piatra de temelie a securității globale. Ce este Tratatul ABM? Aceasta nu este doar protecție, este o încercare de a obține avantaje strategice prin dezactivarea potențialului nuclear al unui adversar probabil, adică al nostru, cum ar vrea SUA", a subliniat liderul rus.

„Suntem gata să luăm în considerare circumstanțele existente și să purtăm un dialog constructiv în această direcție", propune Putin.

 

De partea Chinei în conflictul Mării Chinei de Sud

China este o economie puternică și își poate pune în aplicare obiectivele fără a folosi forța, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei sesiuni plenare a Săptămânii Energiei din Rusia.

„În măsura în care înțeleg filosofia chineză, inclusiv dezvoltarea și guvernarea statului, nu este în niciun fel legată de utilizarea forței", a subliniat liderul rus.

„În opinia mea, China nu are nevoie de acest lucru, de utilizarea forței. China este o economie gigantică și puternică, iar China a devenit cea mai bună economie mondială în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, depășind Statele Unite”, a spus Putin.

Disputele din Marea Chinei de Sud ar trebui soluționate exclusiv de țările din regiune, iar amestecul extern este inadmisibil, a subliniat liderul rus.

„În ceea ce privește Marea Chinei de Sud, există interese opuse, însă poziția Federației Ruse este să se ofere o oportunitate tuturor țărilor din regiune, fără amestecul puterilor extraregionale, de a aborda toate disputele care apar”, a punctat Putin.


Rusia este pregătită pentru discuții cu NATO, dar refuză să dea socoteală în privința exercițiilor militare naționale

 

Rusia este întotdeauna pregătită pentru discuții directe cu NATO, dar nu intenționează să transmită rapoarte niciunei părți despre exerciții militare pe propriul teritoriu, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

"Suntem gata să purtăm discuții directe cu NATO", a spus Putin vorbind în sesiunea plenară a forumului Săptămânii Energiei din Rusia. „Totuși, dacă vorbim despre soldații noștri, trebuie să spun că sunt desfășurați pe teritoriul Rusiei”.

„Este adevărat că recent am avut exerciții militare, Zapad-2021 și a fost un exercițiu militar la scară largă”, a continuat el. „Reiterez că ne ținem exercițiile militare pe teritoriul propriei țări.”

"Nu este nimic ciudat și nu suntem obligați să depunem rapoarte în acest sens niciunei alte părți", a adăugat Putin.

Președintele rus a mai spus că forțele militare SUA și NATO organizează în mod regulat exerciții de luptă nu pe teritoriile lor, inclusiv în apropierea frontierelor de stat ale Rusiei.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te