Lovitură de stat în Burkina Faso. „Patrioții” cer Rusiei ajutor militar

DE Adina Mutăr | 25.01.2022 - 21:18
Președintele statului Burkina Faso a fost reținut într-o bază militară/foto: reuters
Președintele statului Burkina Faso a fost reținut într-o bază militară/foto: reuters

Președintele statului Burkina Faso, Africa de Vest, a fost reținut într-o bază militară de un grup de soldați. ONU cere eliberarea imediată a lui Roch Marc Christian Kabore, în timp ce un grup ce-și zice „patriotic” chamă Rusia în ajutor.

SHARE

Focuri de armă s-au auzit în unitățile militare din capitala Ouagadougou, duminică, Kabore fiind dus într-o cazarmă, nu se știe care anume.

Un grup de oameni a atacat birourile partidului de guvernământ Mișcarea Populară pentru Progres.

În condițiile în care situația rămâne incertă, Ambasada Franței și-a sfătuit cetățenii din Burkina Faso să nu-și părăsească locuințele dacă nu este neapărată nevoie. De asemenea, a anunțat închiderea școlilor franceze din țară.

Ambasada SUA a fost, de asemenea, închisă din cauza „incertitudinii problemelor persistente în întregul Ouagadougou”.

Citește și

Prezenţa grupării Wagner în Mali, confirmată de SUA: „Avioanele militare ruse îi transportă”

Rusia și Siria, patrule aeriene în zonele de unde Israelul atacă în mod regulat

 

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a cerut „calm” și a cerut armatei „să rămână într-o postură republicană și să favorizeze dialogul”.

Blocul vest-african și-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Kabore, precum și cu poporul din Burkina Faso.

ONU cere puciștilor să lase armele jos

ONU a cerut marți eliberarea imediată a președintelui țării și a altor înalți oficiali.

„Solicităm armatei să-l elibereze imediat pe președintele Roch Marc Christian Kabore și pe alți oficiali la nivel înalt care au fost reținuți”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

„Solicităm o revenire rapidă la ordinea constituțională”, a adăugat ea.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, „deplânge profund preluarea militară a puterii în Burkina Faso”.

Bachelet a vizitat țara din Africa de Vest în noiembrie anul trecut și a subliniat importanța păstrării câștigurilor democratice și ale drepturilor omului realizate.

În timpul vizitei, Bachelet „a observat o frustrare și nerăbdare crescândă față de deteriorarea situației de securitate din Burkina Faso – cu atacurile din ce în ce mai vicioase ale grupurilor armate nestatale și alți actori violenți din regiunea Sahel”.

„În fața amenințărilor de securitate și a provocărilor umanitare imense cu care se confruntă țara, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că statul de drept, ordinea constituțională și obligațiile țării în temeiul Dreptului Internațional al drepturilor omului sunt pe deplin respectate”, a spus ea.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut juntei din Burkina Faso să depună armele.

Guterres și-a exprimat îngrijorarea pentru Kabore, despre care nu se știe unde este reținut, precum și pentru „înrăutățirea situației de securitate” a națiunii vest-africane, a declarat purtătorul de cuvânt, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Puciștii se intitulează „Mișcarea Patriotică pentru Salvare și Restaurare”

Colonelul Paul Henri Sandaogo Damiba a intrat în direct la televiziune cu alți membri ai juntei, care s-a autointitulat Mișcarea Patriotică pentru Salvare și Restaurare, spunând că au decis să „pună capăt puterii” Kabore din cauza „deteriorării continue a situația de securitate”.

Ofițerii au acuzat, de asemenea, administrația lui Kabore că nu a putut să unească țara pentru a „face față în mod eficient situației” și au susținut că acest lucru a dus la „exasperarea diferitelor pături sociale ale națiunii”.

Pe lângă închiderea granițelor țării, junta a suspendat Constituția și a dizolvat Guvernul și Parlamentul.

Potrivit mai multor relatări din presă, Kabore a fost reținut după ce s-au auzit focuri de armă în barăcile militare din capitala Ouagadougou, duminică.

Internetul rămâne în mare parte interzis în Burkina Faso, potrivit NetBlocks, un observator al blocajului internetului.

Serviciile secrete occidentale au raportat adesea de folosirea de către Rusia a trolilor, pentru a organiza proteste și pentru producerea și răspândirea de știri false și dezinformare, „toate acestea fiind o problemă reală și frecventă pe rețelele sociale din Sahel”.

În Mali, una dintre cele mai vocale mișcări pro-Rusia este Yéréwolo, al cărui lider este Adama Ben Diarra, o figură proeminentă în mișcarea de opoziție M5-RFP.

Yéréwolo este legată de mișcarea COPA/BF („Coaliția Patrioților din Burkina Faso”), care a organizat proteste împotriva prezenței Franței în regiune și a cerut intervenția Rusiei în Burkina Faso.

Ambele mișcări pledează pentru intervenția mercenarilor ruși Wagner, ca „înlocuitori” ai militarilor francezi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te