România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, țintă pentru Rusia. Putin pornește războiul naval

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.08.2023 - 21:37
Putin pornește războiul naval (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Putin pornește războiul naval. România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, o țintă. Decizia Rusiei de a abroga Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a schimbat strategia războiului din Ucraina.

SHARE

Putin pornește războiul naval. România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, o țintă, pentru că Rusia vrea să se asigure că Ucraina și mare parte din restul lumii suferă cât mai mult posibil din costurile războiului sperând să intimideze astfel și să obțină un loc de mare putere la masa negocierilor pentru încheierea războiului.

Moscova a rezistat la eforturile multilaterale de a restabili acordul cerealelor.

Putin pornește războiul naval. România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, o țintă 

La rândul său, Ucraina încearcă să-și diversifice opțiunile de expediere, emițând totodată amenințări împotriva Rusiei. 

Timp de un an, Rusia și Ucraina au convenit asupra unui set de proceduri în baza cărora fiecare ar putea exporta cereale prin Marea Neagră și (în cazul Rusiei) din alte porturi. 

Această înțelegere a fost intermediată de Națiunile Unite, cu Turcia jucând un rol semnificativ, și a fost menită să reducă impactul global al unui conflict despre care puțini prevăzuseră că se va prelungi mai mult de câteva luni.

Incapacitatea Rusiei de a înlocui Guvernul de la Kiev sau de a captura Odesa a însemnat că Ucraina a continuat să exporte cereale, oferind țării un colac de salvare comercial, în ciuda presiunii economice severe.

Moscova a ajuns la concluzia că Ucraina beneficiază excesiv de pe urma acordului, că exportul de cereale a redus presiunea asupra susținătorilor Ucrainei și că Rusia nu poate profita de propriile sale oportunități comerciale din cauza dificultăților cu firmele occidentale de transport maritim și de asigurări.

Putin vrea să blocheze comerțul cu cereale, dar daunele aduse Flotei Rusiei de la Marea Neagră au generat complicații, deoarece a devenit periculos pentru navele rusești de suprafață să oprească și să inspecteze în siguranță navele în drum spre și dinspre porturile ucrainene. 

Operarea unor astfel de nave pe căile tradiționale de transport maritim le-ar face extrem de vulnerabile la atacurile ucrainene, cu avioane, rachete de croazieră și drone.

Rusia știe că Ucraina are o capacitate antisubmarină puțin utilă sau deloc, ceea ce înseamnă că submarinele rusești pot face, în esență, orice doresc. 

Ucraina s-ar lupta, de asemenea, să extindă o umbrelă de apărare aeriană peste coridoarele de transport de cereale, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea efectua lovituri antinave pe rază lungă. 

Navele încărcate cu marfă ar putea intra și în apele protejate românești, bulgare și turcești, unde rușii nu-și permit să lovească direct, dar pot organiza diverse „acidente”. 

Numeroase nave au intrat în Marea Neagră cu scopul aparent de a ridica cereale ucrainene.

Acest lucru este bun pentru țările ce așteaptă cerealele ucrainene, dar a lăsat Rusia cu opțiunea de a ataca navele încărcate cu rachete sau de a le torpila din submarine. 

Moscova a trimis un semnal României prin atacarea portului Izmail

Rusia a evitat până acum să facă acest lucru, dar, pentru a-și demonstra seriozitatea, a lansat atacuri cu rachete de croazieră și drone împotriva infrastructurii ucrainene de transfer de cereale și a instalațiilor de depozitare a cerealelor, inclusiv porturile din Marea Neagră și Dunăre, este de părere dr. Robert Farley, expert în securitate și diplomație la Patterson School, potrivit 19fortyfive.com

Atacurile au provocat unele daune, dar, pe termen lung, nu e o soluție să-și consume rachetele de croazieră pentru distrugerea cerealelor.

Citește și: VIDEO Filmele în care Rusia pretinde că navele lor ar fi atacate cu drone din Delta românească

Mai îngrijorător este semnalul trimis de Rusia, când, pentru a demonstra hotărâre, unul dintre atacuri s-a apropiat îngrijorător de granița dintre Ucraina și România, aceasta din urmă un aliat al NATO ce oferă rute alternative de transport de cereale prin porturile dunărene.

Producția de cereale din Rusia, a crescut insecuritatea alimentară în întreaga lume.

Citește și: Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

Nu toate cerealele ucrainene ajung în cele mai sărace țări, dar fiecare transport reținut și fiecare instalație distrusă de rachetele rusești crește prețul global al alimentelor.

Acest lucru ar trebui să servească pentru a demonstra că nu există un război izolat.

Invazia Ucrainei de către Rusia a implicat în mod necesar întreaga lume, direct sau indirect. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te