Putin dă mână liberă FSB-ului să confiște pașapoartele rușilor care vor să fugă de armată

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.05.2023 - 16:19
Putin dă mână liberă FSB-ului să confiște pașapoartele rușilor care vor să fugă de armată - Foto: Profimedia Images

Duma de Stat a adoptat o lege prin care Serviciul de Informații Externe al Rusiei, FSB, poate confisca paşapoartele cetăţenilor care nu au voie să călătorească în străinătate, prevederile referindu-se în special la cei care sunt chemaţi în serviciul militar.

SHARE

Potrivit documentului, care a fost înaintat Dumei de Stat de către guvern şi care a fost adoptat printr-o procedură "accelerată", a doua şi a treia lectură având loc într-o singură zi, ofiţerii FSB de la controlul frontierelor vor putea confisca paşapoartele ruşilor care nu au voie să călătorească în străinătate.

Prevederile nu se aplică în cazul celor care au restricţii de a călători pentru că sunt suspectaţi, acuzaţi ca inculpaţi, condamnaţi pentru o infracţiune sau pentru că "se sustrag obligaţiilor impuse de instanţă", precizează legea.

Citește și: Maia Sandu dă asigurări că Putin va fi arestat în baza mandatului CPI dacă pune piciorul în Moldova

Concret, este vorba de cei care sunt chemaţi la serviciul militar şi care, din acest motiv, sunt limitaţi în dreptul lor de a părăsi Rusia. 

Conform legii, ei vor trebui să predea paşapoartele autorităţii care a emis documentul (de regulă, acesta este Ministerul Afacerilor Interne).

În cazul în care cetăţeanul nu a predat paşaportul, atunci acesta este declarat invalid şi poate fi confiscat la controlul de frontieră.

Citește și: Nouă tancuri Abrams ale SUA au distrus 47 de tancuri rusești și 34 vehicule blindate în 30 minute

Schimbarea normelor care reglementează intrarea şi ieşirea din ţară "va reduce consecinţele negative pentru un cetăţean al Federaţiei Ruse atunci când trece prin controlul paşapoartelor pentru a călători în străinătate", se arată în nota explicativă a documentului, relatează News.ro, citând The Moscow Times.

Confiscarea paşapoartelor îi va afecta inclusiv pe cei care au primit "citaţii electronice", care restricţionează de asemenea ieşirea din ţară, subliniază avocatul Kaloi Ahilgov.

Rușii chemați în armată sa în serviciul civil alternativ trebuie să depună pașaportul în 5 zile

În cazul în care un cetăţean este chemat la serviciul militar sau trimis la un serviciu civil alternativ, paşaportul unui astfel de cetăţean trebuie transferat, în cinci zile lucrătoare, pentru depozitare, la Departamentul de migraţie al Ministerului Afacerilor Interne "până la expirarea restricţiei temporare". 

Potrivit Interfax, şi un paşaport diplomatic sau de serviciu poate fi invalidat dacă nu este returnat fără un motiv întemeiat în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea unei călătorii de afaceri, prevede legea. De asemenea, nedepunerea paşaportului de către un cetăţean cu acces la secrete de stat la organismele autorizate fără un motiv valabil poate duce la declararea paşaportului ca fiind invalid.

Legea va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea sa oficială, precizează The Moscow Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te