Putin, atac pentru a „slăbi NATO”. A ordonat repatrierea cetățenilor ruși din țări neprietenoase

DE Adina Mutăr | 18.01.2024 - 16:34
Putin, atac pentru a „slăbi NATO”. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin pregătește un atac „dincolo de Ucraina”, pentru a „slăbi NATO”. A ordonat repatrierea cetățenilor ruși din țări neprietenoase.

SHARE

Președintele rus Vladimir Putin a intensificat în mod semnificativ eforturile de lungă durată ale Kremlinului și pregătește scena pentru o viitoare escaladare împotriva statelor baltice.

Analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Putin a început o nouă etapă a încercării mai ample de a slăbi NATO.

Putin, atac pentru a „slăbi NATO”. A ordonat repatrierea cetățenilor ruși din țări neprietenoase

La 16 ianuarie, Putin a declarat că Letonia și alte state baltice „expulzează etnicii ruși” din țările lor și că această situație „afectează direct securitatea Rusiei”.

ISW notează că această retorică a Kremlinului pregătește terenul pentru viitoare acțiuni agresive ale Rusiei în străinătate, sub pretextul de a-și proteja „compatrioții”, așa cum a făcut în toate conflictele recente, potrivit pravda.com.ua.

După ce Boris Katkov, președintele Consiliului Asociației de Cooperare Letonia-Rusia și cetățean al Federației Ruse, a fost expulzat din Letonia la 14 ianuarie, Kremlinul a avertizat că acest lucru va avea consecințe.

Mai mult, Letonia vrea să deporteze 1.167 de cetățeni ruși care nu au respectat cerințele modificărilor aduse Legii privind imigrația și nu au depus documente pentru obținerea permisului de ședere în țară.

Kremlinul a criticat și politica autorităților kazahe de a înlătura tot ce este rusesc, ceea ce „amintește din ce în ce mai mult de scenariile ucrainene și moldovenești”.

Autoritățile kazahe urmează să înlocuiască denumirile rusești ale trăzilor și gărilor cu cele kazahe, după ce Kassym-Jomart Tokaiev a cerut să nu se mai atribuie denumiri „cu referiri la perioada sovietică de colonizare”.

Analiștii ruși notează că țara urmează o cale a derusificării și în media.  Funcționarii publici, reprezentanții presei și populația locală sunt rugați să nu folosească limba rusă. 

„Bineînțeles, aceste procese au loc în țară în interesul și sub îndrumarea strictă a partenerilor occidentali. Ce va primi Kazahstanul în schimb? Tot același scenariu moldovenesc, transformarea țării într-o altă colonier departe de Rusia”, scriu analiștii de la Rybar.

Repatrierea rușilor „ostracizați”

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat pregătirea repatrierii compatrioților în cazul „deportării ilegale a acestora din state străine, inclusiv neprietenoase”, a anunțat Kremlinul, potrivit agentura.ru.

Putin a cerut propuneri „cu privire la aspectele asigurării drepturilor compatrioților care locuiesc permanent în străinătate”.

Citește și: NATO se pregătește de război. Exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație

Ordinul a fost dat șefului Guvernului rus, Mihail Mișustin, ministrului de Externe, Serghei Lavrov și șefului Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului, Valeri Fadeev. Aceștia trebuie să-și depună propunerile până la 1 iulie 2024.

La 1 ianuarie 2024, în Rusia a apărut Institutul de Repatriere. A fost creat ca parte a unui program de stat pentru a facilita relocarea voluntară a compatrioților care trăiesc în străinătate.

Decretul corespunzător a fost semnat de Putin la 22 noiembrie 2023. Compatrioții care locuiesc permanent în străinătate începând cu 24 februarie 2022 (începutul unei invazii pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina) pot conta pe repatriere.

Citește și: VIDEO Al III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

După adoptarea decretului, la Duma de Stat a fost prezentat un proiect de lege, potrivit căruia repatriații care doresc să se întoarcă în Rusia vor putea obține un permis de ședere într-o manieră simplificată.

În Rusia, la 26 octombrie 2023, a intrat în vigoare o lege care simplifică procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru mai mult de 20 de categorii de solicitanți.

În special, străinii care au încheiat un contract pentru a servi în armata rusă pentru o perioadă de cel puțin un an pot obține un pașaport rusesc într-o formă simplificată.

„Repatrierea” nu este însă o opțiune pentru cetățenii ruși care au fugit ca să nu fie recrutați pentru războiul lui Putin în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te