Putin ar putea pierde puterea într-un an, spune fostul spion britanic Cristopher Steele

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.07.2023 - 09:49
Putin ar putea pierde puterea într-un an - Foto: Profimedia Images

Putin a dominat Rusia fără nici un fel de disidență pentrue mai bine de 20 de ani, ducând țara spre o invazie devastatoare a Ucrainei, dar un fost spion britanic, Cristopher Steele, crede că domnia acestuia s-ar putea termina în cursul anului care vine.

SHARE

Fostul spion britanic, care a scris o carte despre Donald Trump și ingerința Rusiei în alegerile din SUA, spune că crede că Vladimir Putin va pierde puterea în următorul an.

Christopher Steele, care a condus biroul pentru Rusia de la MI6, din Londra, între anii 2006 și 2009, a spus că Occidentul trebuie să „se pregătească pentru sfârșitul erei Putin ” .

Fracturile în controlul președintelui rus au fost expuse în timpul loviturii de stat nereuşite a Wagner , iar aici Steele trece prin câteva scenarii potențiale, care i-ar putea pune capăt domniei.

Putin moare de boală sau este asasinat

Au circulat zvonuri despre starea de sănătate a lui Putin, inclusiv că este grav bolnav de cancer. Steele spune că natura exactă a oricărei plângeri privind sănătatea este neclară, dar „surse foarte credibile ne spun că a fost bolnav, de ceva vreme”, oferind perspectiva că ar putea muri brusc, conform Sky News.

Citeşte şi: Putin spune că Rusia „vrea” pace cu Ucraina, dar nu se poate face: „Kievul ne-a atacat"

De asemenea, este posibil să fie asasinat, poate de elemente interne sau de un complot din afara Rusiei. Steele spune că acesta ar fi cel mai rău scenariu pentru Occident, deoarece „toate pariurile ar fi oprite” cu „vărsare de sânge facțională”, probabil înainte de stabilirea unui succesor.

Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, ar putea fi unul dintre primii care preia puterea, într-un astfel de scenariu, spune fostul spion.

Răsturnat din cauza eșecului războiului din Ucraina

Putin credea că este posibilă o victorie rapidă atunci când a invadat Ucraina. Realitatea a fost foarte diferită. Ambițiile de a prelua întreaga țară au fost neîntemeiate, iar luptele continuă în ciuda multor morți și a trupelor demoralizate.

Steele spune că progresul lent al contraofensivei Ucrainei i-a oferit lui Putin un spațiu de respirație, dar există această neliniște față de invazie, iar efectul de înăsprire al sancțiunilor asupra economiei ruse și a celor bogați și puternici s-ar putea dovedi esențial.

El crede că acesta este scenariul cel mai probabil, cu următoarea narațiune: „Se face o mișcare violentă, dacă este necesar, pentru a-l ucide sau a-l răsturna pe Putin, în favoarea unui alt securocrat sau oligarh al regimului, dar unul care s-a distanțat de război și este pregătit să negocieze, pentru a pune capăt cu adevărat disputei cu Occidentul”.

Citeşte şi: Putin anunță că „Rusia e dispusă să caute căi către o reglementare paşnică în Ucraina”

El spune că steaua în devenire Aleksey Dyumin, guvernatorul Regiunii Tula, este un potențial succesor. Ceilalți fiind oligarhul Igor Sechin, supranumit Darth Vader, și fostul premier rus Viktor Zubkov.

În timp ce o astfel de narațiune ar putea grăbi sfârșitul războiului, Steele spune că un alt rezultat ar putea vedea controlul preluat de naționaliști, în serviciile de securitate care și-au pierdut încrederea în Putin, dar vor să continue lupta.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te