Pe măsură ce Moscova continuă să-și crească influența în părți din estul Ucrainei controlate de separatiști proruși, bunurile produse în aceste zone se vor bucura în curând de un statut egal cu produsele fabricate în Rusia, potrivit unui decret recent al Kremlinului.
Decretul, semnat de președintele Vladimir Putin, acordă autorităților ruse o lună pentru a lua măsurile legale necesare pentru ridicarea restricțiile comerciale între Rusia și regiunile Donețk și Lugansk.
Bunurile de bază din Donbas vor fi vândute în număr mai mare pe rafturile lanțurilor de magazine rusești, în timp ce produsele din cărbune și metal din regiune vor fi mai ușor de importat de către Rusia.
Rezerve de cărbune de 60 de miliarde de tone
Cu o rezervă de cărbune estimată la 60 de miliarde de tone, regiunea Donbas a produs și 75% din tot cărbunele ucrainean înainte ca separatiștii proruși să-și anunțe așanumita independență.
Produsele metalurgice, precum și locomotivele diesel și echipamentele industriale, fabricate în Donbas vor avea, de asemenea, acces mai ușor pe piața rusă.
Citește și
Franța și Germania amenință Rusia cu „consecințe grave” dacă atacă Ucraina
Germania a suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2
Până în 2014, Donbasul era responsabil pentru 30% din totalul exporturilor Ucrainei.
Pașapoarte rusești pentru 600.000 de persoane
La începutul anului 2018, Putin a semnat un alt decret care a recunoscut diverse documente legale în Donbas, precum pașapoarte și certificate de naștere și de deces, ca fiind valabile în Rusia.
Ministerul rus de Interne a anunțat ulterior că peste 600.000 de persoane din regiune au primit pașapoarte rusești.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aceleași măsuri au mai fost introduse în Crimeea și că acesta va fi primul pas către anexare.
Mai multe rapoarte ale Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) susțin că Rusia a furnizat regiunii tancuri, rachete antiaeriene și arme antitanc.
Ministerul de Externe al Ucrainei a trimis Rusiei o notă de protest în urma celui mai recent decret de la Moscova, precizând că astfel de acțiuni sunt opuse obligațiilor Rusiei în temeiul Protocolului de la Minsk din 2014.
Anexarea de facto
Denis Moskalik de la Institutul Național Ucrainean de Studii Strategice a declarat Agenției Anadolu că decretul echivalează cu legalizarea procesului de integrare a Donbasului în Rusia, precum și măsurile anterioare conexe introduse pentru sprijinirea separatiștilor.
Un alt analist, Gleb Parfenov, a spus că decretul face parte din anexarea de facto a Donbasului de către Rusia.
Menționând că Rusia a furnizat pașapoarte în regiune și că instituțiile de învățământ de acolo sunt în strânsă cooperare cu Rusia, Parfenov a spus că cei cu pașapoarte rusești trebuie să participe virtual la alegerile din septembrie.
El a mai spus că, în termeni practici, regiunea a fost deja anexată de Rusia, deși acest lucru nu a fost încă finalizat legal.