Proprietarul Nord Stream 2 ia în considerare intrarea în insolvență după sancțiuni

DE Daniel Toșa | 01.03.2022 - 13:54
Proprietarul Nord Stream 2 ia în considerare intrarea în insolvență după sancțiuni/FOTO: energyconnects.com

Compania cu sediul în Elveția care a construit gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Germania ia în considerare posibilitatea de a solicita intrarea în insolvență.

SHARE

Statele Unite au sancționat Nord Stream săptămâna trecută, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte de invazia sa în această țară, ceea ce a provocat un val de sancțiuni economice din partea Occidentului, relatează Reuters.

Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția și deținută de gigantul rusesc de stat Gazprom, a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde de dolari, care a fost conceput pentru a dubla capacitatea de a pompa gaze din Rusia în Germania.

Cele două surse, care au vorbit sub protecția anonimatului deoarece discuțiile despre o potențială insolvență sunt confidențiale, au declarat că Nord Stream 2 AG a lucrat cu un consilier financiar pentru a compensa o parte din pasivele sale și ar putea începe în mod oficial procedura de insolvență la un tribunal elvețian chiar în această săptămână.

Citește și: EXCLUSIV Cum apără civilii ucraineni Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan

Gazoductul de 1.230 km nu începuse operațiunile comerciale deoarece era în curs de certificare în Germania, care săptămâna trecută a suspendat acest proces ca urmare a escaladării crizei din Ucraina.

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a emis un ordin executiv la 23 februarie prin care a autorizat "lichidarea tranzacțiilor care implică Nord Stream 2 AG" sau "orice entitate în care Nord Stream 2 AG deține, direct sau indirect, o participație de 50% sau mai mare" până la 2 martie.

Citește și: Consultări NATO. Iohannis cere crearea accelerată a Grupului de Luptă în România

Gazprom a plătit jumătate din costurile de construcție a Nord Stream 2, restul proiectului de gazoduct de 11 miliarde de dolari fiind finanțat de către compania britanică Shell, de către compania austriacă OMV, de către compania franceză Engie și de către companiile germane Uniper și Wintershall DEA.

De asemenea, Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția, reziliază contractele de muncă ale lucrătorilor, au precizat sursele. Nu a fost clar dacă toate entitățile legate de Nord Stream 2 AG vor fi închise sau cum intenționează Gazprom să procedeze la întreținerea conductei.

Ministrul elvețian al Economiei, Guy Parmelin, a declarat luni, într-un interviu acordat serviciului de radio elvețian RTS, că toți angajații Nord Stream, peste 140 de persoane, care lucrau pentru compania din orașul elvețian Zug au fost concediați.

De la invazia Rusiei în Ucraina, săptămâna trecută, mai multe companii mari, inclusiv marile companii petroliere, au declarat că vor ieși din operațiunile lor din Rusia, inclusiv Shell, care a declarat că nu va mai fi implicată în Nord Stream 2, printre alte investiții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te