Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina în iunie din Olanda. Piloți antrenați în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.02.2024 - 08:19
Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina în iunie din Olanda - Foto: Profimedia IMages (imagine cu caracter ilustrativ)

Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina, în iunie, din Olanda. Piloți antrenați în România. „Cred că în iunie le vom vedea în Ucraina”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

SHARE

Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina, în iunie, din Olanda. Piloți antrenați în România. 

Cel puțin 24 de avioane de luptă multifuncționale F-16 vor fi livrate Ucrainei, a declarat prim-ministrul Olandei, Mark Rutte.

El a spus că transferul este „de fapt, conform programului”.

Primele avioane de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina, în iunie, din Olanda. Piloți antrenați în România

Conform programului este și antrenamentul piloților ucraineni, care trebuie să dureze șase luni. Cu pregătirea finalizată ar fi, potrivit acestui program, piloții antrenați în România.

România a inaugurat în noiembrie 2023 un hub internațional de pregătire pentru piloții de avioane F-16 din țările aliate și alți parteneri, inclusiv Ucraina, cu avioane furnizate de Royal Netherlands Air Force, și instructori și întreținere asigurate de Lockheed Martin, producătorul de avioane.

Piloții sunt instruiți la Baza aerienă militară 86, în afara Fetești.

Același interval de timp pentru livrare a fost menționat și de un alt oficial european, al cărui nume nu a fost dezvăluit, potrivit European Pravda.

12 piloți ucraineni antrenați în SUA vor fi gata în septembrie. 

Anterior, primul trimestru al anului 2024 a fost data estimată pentru livrarea avioanelor de luptă în Ucraina.

În decembrie, Olanda a decis să înceapă pregătirile pentru livrarea primelor 18 avioane de luptă F-16 în Ucraina și a extins recent acest număr la 24.

Citește și: S-a decis când vor ajunge avioanele F-16 în Ucraina. Canada dă 44.000.000 $ pentru întreținerea lor

În ianuarie, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că pregătirile pentru livrarea F-16, promise de Danemarca, decurg conform planului.

Canada va oferi aproximativ 44 de milioane de dolari pentru întreținerea avioanelor predate Ucrainei.

Până ca Ucraina să primească avioanele, Rusia toacă bazele aeriene

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a lovit mai multe aerodromuri militare ucrainene, țintind avioane și depozite cu muniție.

„Au fost lovite aeronave și echipamente de aviație de pe aerodromurile militare, depozite de bombe și rachete aviatice, locații temporare ale mercenarilor străini și forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei”, se arată într-un comunicat al ministerului din Rusia, potrivit Anadolu.

Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului consideră că forțele ruse au reușit să stabilească o superioritate aeriană limitată și localizată, oferind trupelor terestre sprijin aerian în ultimele zile ale asaltului lor asupra localității strategice Avdiivka.

Citește și: Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

Aceasta este „probabil prima dată când forțele ruse fac acest lucru în Ucraina”, notează institutul.

ISW a subliniat, de asemenea, că întârzierile în asistența de securitate occidentală „pot duce la constrângeri semnificative suplimentare asupra apărării aeriene ucrainene, care ar putea permite forțelor ruse să reproducă sprijinul aerian ce a facilitat progresele în Avdiivka”.

„Sistemele de apărare aeriană eficiente limitate, stocurile în scădere de rachete de apărare aeriană și loviturile continue cu rachete și drone ale Rusiei împotriva centrelor de populație din spate forțează probabil Ucraina să facă alegeri dificile cu privire la zonele din prima linie care primesc acoperire de apărare aeriană”, a scris ISW.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te