România, în pretinsele informații scurse de Pentagon. Harta cu jocuri militare în sprijinul Ucrainei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.04.2023 - 11:05
Exerciții militare (caratcter ilustrativ) și o hartă scursă de Pentagon - Foto: Arhiva
Exerciții militare (caratcter ilustrativ) și o hartă scursă de Pentagon - Foto: Arhiva
Document - Foto: Twitter-Mario Nawfal
Document - Foto: Twitter-Mario Nawfal

Pretinsele informații „secrete” ale Pentagonului ar arăta și că România participă la jocuri militare în sprijinul Ucrainei. Pretinsele informații „secrete” ale Pentagonului arată și o hartă ce ar include România și niște indicative.

SHARE

Documentul, o fotografie a unei pagini marcate cu SECRET/NOFORN, este intitulat Russia/Ukraine Joint Staff J3/4/5 Daily Update din martie.

Secret/NoForn înseamnă Not Releasable for Foreign Resorts (NOFORN) și este un marcaj pentru informații secrete care nu trebuie divulgate sub nicio formă guvernelor străine, cetățenilor străini, organizațiilor străine sau cetățenilor din afara SUA.

România participă la jocuri militare în sprijinul Ucrainei

Documentul este un fel de calendar al activităților militare în luna martie, legate de războiul din Ucraina, coordonat de „Joint Staff J3/4/5” 

Citește și: Dmytro Kuleba evocă, la București, un an de la scufundarea navei amiral ruse Moscova

Direcția Operațiuni (J3) este filiala Continental Staff System a Statului Major comun al Departamentului Apărării al SUA, responsabilă de operațiunile militare.

J4 integrează planificarea și execuția logistică  (mentenență) în sprijinul operațiunilor comune pentru a stimula pregătirea forțelor comune, pentru a maximiza libertatea de acțiune a comandantului forței comune.

Citește și: Ce argumente a adus PNL pentru comasarea alegerilor: banii, stabilitatea, „oboseala” alegătorilor

Statul Major J5 propune strategii, planuri și recomandări de politică președintelui șefilor de stat major comun pentru un context strategic mai larg, coordonat cu partenerii interagenții și de alianță. 

Cât privește România, pe hartă se văd indicativele 2, 4, 5 și se dă și explicația.

„(2) Operațiuni NATO de recunoaștere aeriană

Participă Bulgaria cu două aeronave fără pilot, România cu două aeronave de luptă, Polonia, cu trei aeronave de luptă și trei fără pilot.

(4) Exerciții bilaterale cu națiuni partenere pentru sprijinul Ucrainei

(5) Grupul de luptă Flancul de Sud-Est (BGFP) (Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria) a efectuat exerciții comune cu parteneri pentru a împiedica agresiunea rusă.

Rușii cred că Defender Europe 2023 este o „operațiune secretă” de aprovizionare a Ucrainei 

Niciuna din aceste informații nu este secretă, presa a relatat practic despre orice activitate militară văzută cu ochiul liber, inclusiv deplasări de tehnică militară, planuri de achiziții de armament anunțate de guvern și exerciții militare comune NATO pentru întărirea Flancului de sud-est.

Presa rusă este interesată în special de exercițiul militar Defender Europe 2023 din România, de asemenea anunțat în detalii din februarie, după cum comunica Mnisterul Apărării: „Exercițiul implică mai multe paliere, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate. Exercițiul Saber Guardian, o secvență importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa, va avea loc în țara noastră”.

Pregătirea acestui amplu exercițiu militar din seria Defender Europe se desfășoară din anul 2022. Exercițiul militar va începe la 22 aprilie și va dura două luni, cu participarea a 9.000 de militari americani și 17.000 de militari din 26 de țări aliate și partenere. 

Publicația rusă Izvestia susține că The New York Times a publicat descoperirea „scurgerii de informații” cu o zi înainte de declarația secretarului de stat american Anthony Blinken, în care a prezis începerea contraofensivei ucrainene „în următoarele câteva săptămâni”.

Războiul dezinformării

„De asemena, publicarea a coincis cu informațiile apărute în presă că exercițiile NATO Defender 2023, programate pentru sfârșitul lunii aprilie, ar putea deveni o acoperire pentru o operațiune de aprovizionare a armatei ucrainene”, scrie Izvestia.

Războiul informațional, dezinformările, intoxicațiile fac parte din războiul clasic și însoțesc invazia Rusiei în Ucraina, mai ales în această fază, când ambele țări anunță ofensive de amploare, dar nu se știe când, unde și cu ce.

Documentul în care apare și România se înscrie pe lista informațiilor „secrete” ce sunt de fapt amplu mediatizate, din surse deschise, ca multe alte fotografii grosolan editate și cu marcaje ce indică  diferite niveluri de clasificare, deși sunt date publice din „pachetul” pretinselor scurgeri de la Pentagon. 

Însă Pentagonul a susținut că documentele ce circulă ca fiind „informații secrete” reprezintă într-adevăr „un risc foarte grav” pentru securitatea națională a SUA, având potențial „de a răspândi dezinformarea”. 

Președintele american Joe Biden a declarat joi că Guvernul SUA este aproape de a identifica persoana responsabilă de dezvăluirea documentelor controversate atribuite Pentagonului postate pe rețelele de socializare, prima dată când președintele a comentat despre acest subiect.

„Se desfășoară o investigație completă, după cum știți. Comunitatea de informații și Departamentul de Justiție. Și se apropie. Nu există nimic contemporan despre care să fiu conștient și care să aibă vreo consecință”, a declarat Biden.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te