Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.08.2024 - 20:25
Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski - Foto: Profimedia Images
Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski - Foto: Profimedia Images

Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski. Preşedinţia ucraineană respinge ca fiind nişte prostii absolute acuzarea lui Volodimir Zelenski de aprobarea sabotării gazoductelor.

SHARE

Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski. Preşedinţia ucraineană respinge ca fiind nişte prostii absolute acuzarea lui Volodimir Zelenski de aprobarea sabotării gazoductelor Nord Stream.

Acuzele au fost aduse de către ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care are surse ce afirmă că Zelesnki ar fi aprobat iniţial sabotarea gazoductelor ruseşti Nord Stream.

Preşedinţia Ucrainei: Prostii absolute, afirmaţiile de sabotare Nord Stream cu ştiinţa lui Zelenski

Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, consideră că sunt nişte ”prostii absolute”.

”Implicarea Ucrainei în exploziile Nord Stream este o prostie absolută. Aceste acţiuni nu aveau nici un interes practic pentru Ucraina”, a declarat AFP consilierul prezidenţial ucrainean, într-o reacţie faţă de articolul cotidianului american.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene observă însă că implicarea Ucrainei în sabotare ar fi ”putut să pună capăt” ajutorului oferit Kievului, de căre ”partenerii europeni”. El a catalogat în schimb drept evidente motivaţiile Moscovei, în distrugerea gazoductului.

Citeşte şi: Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul

”Rusia a estimat că era necesar să discrediteze Ucraina în mod conjuntural, pentru a-i reduce influenţa diplomatică, emoţională şi informaţională asupra comunităţii europene”, declară el, aceasta în pofida ”pierderii oportunităţilor comerciale ale Nord Stream”.

”Un astfel de act nu poate fi realizat decât cu resurse tehnice şi materiale importante. Şi cine deţinea toate aceste lucruri, la momentul atentatului? Numai Rusia”, a declarat Podoliak Reuters, într-un răspuns scris, conform News.ro.

Dezvăluirile WSJ intervin la o zi după ce presa germană a dezvăluit că ancheta judiciară a Germaniei, cu privire la sabotaj, se orientează către Ucraina şi că un mandat de arestare a fost emis recent, pe numele unui scafandru profesionist din această ţară.

Citeşte şi: Gazoductele Nord Stream. Procurorii germani: Un scafandru ucrainean ar fi sabotat conductele

Potrivit WSJ, sabotarea gazoductelor ruseşti 1 şi 2 la 26 septembrie 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv, la lansare, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit ziarului american, care se bazează pe surse militare ucrainene, atentatul cu expliziv în adâncul Mării Baltice s-a desfîşurat sub supervizarea comandantului armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujni, în pofida faptului că Volodimir Zelenski şi-a schimbat părerea pe parrcurs şi a cerut ca planul să fie oprit.

Aceste dezvăluiri de presă intervin la o zi după publicarea unor dezvăluiri, potrivit cărora ancheta judiciară germană cu privire la sabotare se orientează către Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent pe numele unui scafandru profesionist din această ţară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te