Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut o întâlnire lui Vladimir Putin

DE Alexandru Pop | 26.04.2021 - 18:36
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut o întâlnire lui Vladimir Putin/FOTO: en.kremlin.ru

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut luni şefului cancelariei sale, Andrii Iermak, să organizeze o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, exprimându-şi în acelaşi timp încrederea în posibilitatea încheierii unui nou armistiţiu în Donbas (estul Ucrainei).

SHARE

"Eu i-am propus să ne întâlnim în Donbas. Preşedintele Federaţiei Ruse şi-a confirmat dorinţa de a ne întâlni, dar la Moscova", a declarat Zelenski luni, în timpul unei vizite la centrala nucleară de la Cernobâl, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, potrivit agenţiei ucrainene Unian.

Citește și: MagiCAMP a strâns 50 milioane lei și a cheltuit sub 18 în ultimii 5 ani. 32 milioane lei, la saltea

"I-am cerut lui Andrii Iermak să ia legătură cu administraţia preşedintelui Putin, astfel încât să se poată ajunge la un acord, să se găsească un loc sau un oraş unde ne-am putea întâlni", a spus preşedintele ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, voia în Donbas

Zelenski i-a propus preşedintelui rus la 20 aprilie, în discursul său către naţiune, să se întâlnească "oriunde" în Donbas, în estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană se confruntă din 2014.

Putin i-a răspuns după două zile, în timpul unei reuniuni cu preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, că este dispus să-l primească "oricând" la Moscova pe Zelenski pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, recomandându-i totuşi să discute despre conflictul din Donbas cu liderii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.

Citește și: Mii de români, veniți din Germania, au așteptat ore întregi la vamă. Urmau să intre în carantină

Primul preşedinte al Ucrainei (1991-1994), Leonid Kravciuk, şeful delegaţiei ucrainene în cadrul Grupului trilateral de Contact - Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - pentru Donbas, consideră că cei doi lideri ar trebui să se întâlnească într-o ţară neutră, cum ar fi Elveţia sau Finlanda.

Vinerea trecută, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Dmitri Kozak a propus într-o scrisoare difuzată de agenţia oficială rusă RIA Novosti către Germania, Franţa şi Ucraina o reuniune în Donbas pentru a aborda încetarea focului şi punerea în aplicare a altor puncte ale acordului de la Minsk.

Potrivit scrisorii, această reuniune ar trebui să aibă loc "înainte de data de 27 aprilie".

În Donbas este în vigoare un armistiţiu din 2015, dar acesta a fost încălcat cu regularitate, iar în iulie 2020 au fost luate măsuri pentru consolidarea lui.

Cu toate acestea, de la începutul anului şi mai ales pe măsură ce tensiunea dintre Ucraina şi Rusia a crescut în urma mobilizării de trupe ruseşti la graniţa dintre cele două ţări şi în Crimeea, încălcările regimului de încetare a focului s-au înmulţit, iar Grupul de Contact trilateral lucrează la o declaraţie în care părţile să-şi reafirme angajamentul faţă de această măsură.

Un nou acord?

Întrebat dacă ar putea exista o nouă încetare a focului cu ocazia Paştelui ortodox în acest weekend, Zelenski a spus:"Cred că suntem deja în punctul de a încheia un astfel de acord", potrivit Reuters.

"Chiar nu vrem împuşcături şi nici morţi de Paşte. Se depun toate eforturile pentru aceasta, partea ucraineană a făcut deja totul pentru asta", a declarat preşedintele ucrainean, citat de Unian.

Săptămâna trecută, Rusia a început să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina.

Trupele ucrainene luptă împotriva forţelor separatiste susţinute de Moscova în estul Ucrainei în cadrul conflictului din Donbas, soldat - potrivit Kievului - cu peste 14.000 de morţi din 2014. Peste 30 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în acest an, în pofida încetării focului convenite în iulie anul trecut.

Exprimându-se în cadrul comemorării a 35 de ani de la catastrofa de la Cernobâl, Zelenski a spus că nu vrea ca zona conflictului din Donbas să se transforme într-o altă zonă de interdicţie, ca terenul contaminat din jurul centralei atomice.

"Nu ne putem întoarce în timp pentru a preveni dezastrul de la centrala nucleară Cernobâl", a afirmat preşedintele ucrainean. "Dar cu siguranţă putem face totul astăzi pentru a preveni o viitoare tragedie... care ar putea avea loc în Donbasul ocupat", a adăugat el, citat de Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te