Popularii europeni nu-l lasă din brațe pe euroscepticul Orban

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 29.03.2019 - 07:59
TUPEU Conștient că PPE nu poate renunța ușor la voturile FIDESZ, Viktor Orbán a negociat în forță rămânerea în această familie ideologică

Conservatorii germani l-au iertat pe premierul Ungariei pentru derapajele anti-democratice și insultele adresate partenerilor ideologici. PPE l-a sancționat de fațadă.

SHARE

În politică, 1+1 nu face aproape niciodată 2. Uneori rezultatul este 3 sau mai mult. Sunt cazuri în care suma este 0. Altfel spus, o alianță de două partide nu va obține neapărat, la alegeri, un procent egal cu suma voturilor celor două formațiuni luate separat. De asemenea, o decizie politică menită a securiza un număr de voturi nu este obligatoriu că-și va atinge scopul. Există posibilitatea ca decizia să producă o serie de „crăpături“ în bazinul electoral și să se înregistreze pierderi în altă parte.

Concret, sunt șanse foarte mari ca decizia Partidului Popular European (PPE) de a se purta cu mănuși cu FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban, să nu mențină formațiunea pan-europeană de dreapta pe primul loc în opțiuni, în urma alegerilor europarlamentare de la sfârșitul lunii mai. S-ar putea ca suspendarea de fațadă a FIDESZ din PPE, decisă pe 20 martie, să irite electoratul de dreapta din celelalte țări membre UE decât Ungaria, iar alegătorii să nu-i mai voteze pe populari.

Cert este că blândețea cu care a fost tratat premierul ungar este umilitoare pentru colegii din PPE ai lui Orban, pe care i-a numit „idioți utili“ ai Stângii, sau pentru președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care FIDESZ l-a pus pe afișe alături de miliardarul George Soros și l-a acuzat că vrea să sufoce Ungaria cu imigranți, în cadrul unei campanii anti-UE derulată sub sloganul „Şi voi aveţi dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul“.

Sau, de ce nu, umilitoare pentru întreaga Europă, având în vedere că împotriva Ungariei a fost activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene pentru nerespectarea principiilor statului de drept.

Un compromis periculos? 

La alegerile parlamentare din aprilie 2018, FIDESZ a obţinut aproximativ 50% din voturi. În anul care a trecut de la scrutin, partidul lui Orbán și-a păstrat cota de încredere, promovând un discurs anti-imigraționist, suveranist și eurosceptic. Raportat la populația Ungariei, cele 50 de procente se „traduc“ în  12 mandate de eurodeputați. Mai mult de 5% din totalul de 217 deținute în prezent de Popularii Europeni. O cifră demnă de luat în seamă.

Cele 12 mandate sunt cu atât mai importante cu cât, în sondaje, PPE este aproape la egalitate cu PES (socia­liștii europeni). După alegerile pentru Parlamentul European, cele mai mari șanse să impună viitorul preşedinte al Comisiei Europene este formațiunea clasată pe primul loc în alegeri.

Din acest motiv, germanul Manfred Weber, primul loc pe lista candidaților PPE la alegerile europene și pretendent al poziției de șef al CE, a avut foarte multe ezitări în privința excluderii FIDESZ.  Excludere pe care au solicitat-o 13 partide membre, coagulate în jurul unui nucleu constituit de ţări din Benelux şi din Scandinavia.

Înainte de reuniunea PPE, Viktor Orbán a negociat dur, la limita șantajului politic. A amenințat că FIDESZ va pleca din PPE, dacă va fi suspendat într-o manieră umilitoare. Amenințare reluată de șeful său de cabinet, Gergely Gulyas, în chiar ziua votului. „FIDESZ nu poate accepta nicio decizie de suspendare a calităţii sale de membru în grupul Partidului Popular European (PPE). Este vorba despre demnitatea FIDESZ şi a ţării“, a spus Gulyas.

Mai mult, Orbán a amenințat că va crea un bloc politic în Parlamentul European împreună cu Partidul „Lege și Justiție“ (PiS) din Polonia, care nu este membru PPE. 

El l-a invitat pe omologul său polonez Mateusz Morawiecki să asiste, pe 15 Martie, la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prilej cu care a ținut un discurs în care a anunțat că  „Ungaria şi Polonia avansează împreună, ne pregătim pentru un viitor diferit şi pregătim împreună o spectaculoasă renaştere a Europei Centrale“. În context, Orbán a acuzat „coşmarul“ federalismului european.

Germania a cedat

Popularii Europeni s-au temut că Viktor Orbán s-ar putea alia cu PiS şi Liga Nordului, a lui Matteo Salvini, pentru a forma un grup ultraconservator de extremă dreapta în Parlamentul European.

În fața acestor perspective sumbre, Germania a luat decizia să nu-l sacrifice pe premierul ungar. Propunerea de suspendare, nu de excludere, a venit de la Annegret Kramp-Karrenbauer, şefa creştin-democraţilor germani (CDU). Succesoarea Angelei Merkel.

Conservatorii germani le-au râs în nas celor care au crezut că principiile sunt mai importante decât voturile

În favoarea suspendării s-au înregistat 190 de voturi „pentru“ şi 3 „împotrivă“. Asta înseamnă că reprezentanții FIDESZ nu vor putea participa la nicio reuniune a PPE, nu vor avea drept de vot și nu vor avea dreptul de a propune candidaţi pentru posturi.

Până și decizia suspendării a fost îndulcită. În declarația de final a reuniunii PPE se precizează că „preşedinţiile PPE şi FIDESZ au convenit de comun acord suspendarea FIDESZ până la publicarea unui raport de către o comisie de evaluare“. Evaluarea va fi făcută de o comisie condusă de Herman Van Rompuy, fostul preşedinte al Consiliului European şi fost premier belgian.

Durata suspendării nu este precizată, ceea ce înseamnă că poate fi ridicată imediat după alegerile europarlamentare.
Asta în ciuda faptului că Joseph Daul, președintele PPE, a anunțat pe Twitter suspendarea ca fiind „pe termen nelimitat“. În realitate, suspendarea poate fi anulată oricând.

De altfel, singurul scop al „pedepsei“ este anihilarea oricăror atacuri care ar putea apărea la adresa PPE în campania electorală, oricăror acuzații că susține regimul iliberal, eurosceptic, naționalist,  populist și antidemocratic al lui Viktor Orban. 

Din acest motiv, Viktor Orbán a declarat să suspendarea s-a petrecut cu... acordul lui. 

Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European, a criticat dur decizia PPE. „Înțelegerea dintre PPE și FIDESZ este o înșelătorie, care face Europa de rușine. Decizia este că Orbán poate rămâne membru. PPE și-a pierdut autoritatea morală de a conduce Europa“, a scris Verhofstadt pe rețelele sociale.

Cronologia unei maziliri mimate

*15 februarie

Guvernul condus de Viktor Orbán lansează o campanie împotriva Uniunii Europene, în care principalele ținte sunt, ca de obicei,  magnatul George Soros, dar și...președintele Comisiei
Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta din urmă este lider al Partidului Popularilor Europeni (PPE), una dintre marile familii ideologice europene, de centru-dreapta, din care face parte și FIDESZ, partidul lui Orbán.

Campania guvernului maghiar, derulată pe rețele sociale, dar și în outdoor, i-a acuzat pe cei doi că favorizează imigraţia ilegală, amenințând securitatea Ungariei.

Pe panourile stradale, Soros și Juncker apar însoțiți de următorul text: „Şi tu ai dreptul să ştii ce pregăteşte Bruxellesul: vor să introducă cota de redistribuire obligatorie, să pericliteze drepturile statelor membre în ceea ce priveşte apărarea frontierelor, să faciliteze imigraţia printr-o viză pentru migranţi“.

Liderii PPE au fost la București înaintea votului de la Bruxelles legat de soarta lui Orban

Este o recidivă din partea Cabinetului Orban, care, în trecut, a lansat două campanii anti-Bruxelles, intitulate „Let’s Stop Brussels“ şi „Nu lăsa ca Soros să râdă la urmă“. Apropierea alegerilor europene l-a făcut pe Viktor Orbán să înăsprească tonul, în goana după voturi.

*19 februarie

Comisia Europeană critică în termeni duri campania Budapestei. „Campania guvernului ungar este lipsită de credibilitate. Este şocant că o astfel de teorie a conspiraţiei absurdă a ajuns în mainstream atât de mult. Nu este adevărat că UE subminează protecţia naţională a graniţelor. Chiar dimpotrivă. Şi nu există niciun plan privind aşa-numitele vize umanitare. Statele membre decid până la ce nivel vor să accepte migraţia legală“, a reacționat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

O fotografie postată pe pagina oficială de Facebook a Comisiei Europene îi arată pe Juncker și Orban, împreună cu textul: „Și tu, de asemenea, meriți fapte nu ficțiune“.

*20 februarie

Jean-Claude Juncker declară, într-o conferință la Stuttgart, că FIDESZ ar trebui să părăsească PPE. „Conservatorii din Ungaria nu reprezintă în niciun fel valorile creștin-democrate. FIDESZ nu își are locul in PPE“, a spus el. Încă de la declanșarea Articolului 7 împotriva Ungariei, Juncker a avut astfel de poziții la adresa partidului lui  Orban.

*22 februarie

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a denunțat campania guvernului maghiar. „Eu îl susţin deplin (pe Jean- Claude Juncker - n.r.), noi suntem solidari şi o vom spune sus şi tare în întâlnirile noastre cu Ungaria“, a spus Merkel.

*22 februarie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susţine că datoria guvernului său este să-şi informeze cetăţenii în legătură cu planurile pe tema migraţiei ale UE. El a răspuns astfel criticilor formulate de Bruxelles.

În interviul săptămânal acordat radioului de stat Kossuth, Orbán a acuzat faptul că Bruxellesul se află sub controlul „unei majorităţi pro-migraţie“.

El a comparat UE cu Imperiul Habsburgic, pentru a atinge sensibilitățile ungurilor: „Nu este posibil să ne îndreptăm spre o campanie ca şi cum este sfârşitul secolului 19 pe timpul lui Franz Joseph şi să spunem că totul este în regulă, totul este foarte bine“, a spus Orban.

*22 februarie

Partidul Moderat din Suedia a anunțat că va cere excluderea FIDESZ din Partidul Popular European (PPE). Ulf Kristersson, liderul formațiunii, a declarat: „Scopul nostru este, conform regulilor PPE, să obţinem susţinerea a şapte partide membre din cinci ţări diferite pentru a exclude FIDESZ“.

SFIDARE Acest panou din cadrul campaniei FIDESZ a aruncat în aer relațiile partidului cu Popularii Europeni

*5 martie

13 partide membre ale Partidului Popular European (PPE) au cerut în mod oficial excluderea premierului Ungariei, Viktor Orban, şi a partidului său FIDESZ, a anunțat preşedintele PPE, Joseph Daul. „Decizia aparţine tuturor membrilor PPE şi nu pot anticipa care va fi rezultatul discuţiei“, a spus Daul.

*5 martie

„FIDESZ nu doreşte să părăsească Partidul Popular European, scopul nostru este ca forţele anti-imigraţie să capete putere în PPE“, a reacționat partidul lui Orban, citat de Reuters. Potrivit formațiunii, apărarea valorilor creştine europene şi oprirea migraţiei sunt probleme mai importante decât disciplina de partid din PPE.

*6 martie

Manfred Weber îi dă un ultimatum lui Viktor Orbán şi stabilește trei condiţii pentru a evita excluderea din PPE. Condițiile sunt: Viktor Orbán să înceteze imediat şi definitiv campania
anti-Bruxelles a Guvernului său, să-şi ceară scuze celorlalte partide membre PPE, să permită funcționarea la
Budapesta a Universității Europei Centrale (CEU), susţinută de George Soros. Guvernul Orbán a insistat că problema CEU este „închisă“, în contextul în care o mică parte a programelor universităţii urmează să rămână în Ungaria.

*7 martie

FIDESZ anunță că va înlocui „într-o săptămână“ posterele anti-UE în care apare Jean-Claude Juncker cu unele care vorbesc despre planurile lui Viktor Orbán de a creşte rata natalităţii şi despre dorinţa sa de a rămâne în PPE. „Este un semn bun, să se dea jos posterele, aceasta a fost una dintre cererile pe care le-am făcut în această săptămână“, a reacționat Manfred Weber.

*12 martie

Premierul ungar Viktor Orbán l-a primit pe Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (PPE).

*14 martie

Victor Orbán le-a scris mai multor lideri de partide din PPE pentru a-și cere scuze „pentru anumite declarații care ar putea fi considerate ofensatoare la adresa politicii Uniunii Europene (UE) în domeniul migraţiei“. El a apreciat că o excludere a FIDESZ nu este soluţia potrivită pentru a elimina disensiunile pe tema politicii migraţiei.

*14 martie

Scuzele prezentate de Viktor Orbán au fot considerate „insuficiente“ de către liderul PPE, Manfred Weber, au relatat surse AFP din anturajul acestuia“. Aceste gesturi nu sunt suficiente în vederea restabilirii încrederii. Multe lucruri vor depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele zile. Multe alte semnale sunt necesare“, au precizat sursele
citate. 

*15 martie

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Viktor Orbán și-a afișat alianţa cu Polonia, a denunţat „coşmarul“ federalismului european şi a anunţat „o spectaculoasă renaştere a Europei Centrale“, condusă de un tandem ungaro-polonez.

*16 martie

Candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, referindu-se la cererile de sancţionarea a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, că, „deocamdată, toate opţiunile sunt pe masă“.

„Am avut ocazia să mă întâlnesc cu premierul Viktor Orbán la Budapesta. Am discutat despre problemele cu care ne confruntăm şi PPE este un partid al valorilor, al principiilor fundamentale şi de aceea trebuie să garantăm că fiecare partid respectă aceste valori. De aceea, ne aflăm acum în discuţii cu toate partidele din PPE pentru a ne pregăti pentru marţea viitoare.

Deocamdată, toate opţiunile sunt pe masă, însă scopul meu este să pregătesc o poziţie astfel încât toată lumea din partid să se poată pune de acord. Asta încerc eu să fac, împreună cu preşedintele partidului, Joseph Daul. Principalul mesaj este că suntem un partid al valorilor, al înţelegerii comune şi aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă prietenii din Ungaria: dacă respectă aceste principii sau nu“, a spus Weber.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te