Pompeo: „Rusia, clar în spatele atacului cibernetic masiv”. Represaliile îi revin lui Joe Biden

DE Adina Mutăr | 19.12.2020 - 15:09
sursă newsweek

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a recunoscut că Rusia este în spatele atacului cibernetic masiv asupra instituțiilor americane, iar „efortul deosebit al Moscovei în astfel de acțiuni o plasează de partea inamicilor SUA”.

SHARE

„A fost un efort foarte semnificativ și cred că este cazul să spunem destul de clar că rușii au fost cei care s-au angajat în această activitate”, a declarat Pompeo în timpul mai multor interviuri generate de atacul cibernetic asupra unor sisteme critice, printre care administrația care se ocupă de stocul armelor nucleare.

„A fost un efort semnificativ de a folosi un software de la terți pentru a încorpora în esență codul în sistemele guvernamentale americane”, a spus el, devenind primul oficial american care a acuzat Rusia.


Microsoft a avertizat peste 40 de clienți afectați de malware, despre care experții în securitate spun că ar putea permite atacatorilor accesul liber al rețelei la sistemele cheie guvernamentale și la rețelele electrice și alte utilități.

Aproximativ 80% dintre clienții afectați se aflau în Statele Unite, iar ceilalți în Belgia, Marea Britanie, Canada, Israel, Mexic, Spania și Emiratele Arabe Unite.


Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a recunoscut că Rusia este printre dușmanii Statelor Unite.

„Am văzut-o făcând acest lucru de foarte mult timp. Folosește capabilități asimetrice pentru a încerca să se plaseze într-o poziție din care poate cauza pagube mari Statelor Unite”, a subliniat acesta.

Deși toți experții indică Rusia ca sursa celui mai periculos atac cibernetic din toate timpurile asupra agențiilor guvernamentale americane, președintele Donald Trump, de mult timp precaut să dea vina pe Moscova pentru astfel de intruziuni, nu a făcut nicio declarație, care ar atrage după sine și represalii pe măsură față de Rusia.

Lipsa oricărei declarații a președintelui sugerează că eventualele represalii - sancțiuni, acuzații penale sau acțiuni cibernetice - vor fi lăsate pentru Administrația președintelui ales Joe Biden.

Kremlinul nu a răspuns acuzațiilor făcute de Mike Pompeo.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.