Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele și în caz de atac, vom trage în Sankt Petersburg”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.10.2024 - 11:21
Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele” - Foto: Foto: US Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Theron J. Godbold (imagine cu caracter ilustrativ)
Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele” - Foto: Foto: US Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Theron J. Godbold (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele și în caz de atac, vom trage în Sankt Petersburg”. Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a anunțat că va deschide curând o bază de rachete de apărare aeriană și va doborî și rachetele rusești ce zboară spre țara sa”.

SHARE

Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele și în caz de atac, vom trage în Sankt Petersburg”.

În urma summitului NATO din iulie de la Washington, a fost anunțat că noua bază americană de apărare antirachetă din Redzikowo, Polonia, este acum operațională și pregătită să apere Alianța.

„Vom deschide o bază de rachete de apărare aeriană în Redzikowo, lângă Puck, în săptămânile următoare. Aceasta este baza pe care am convenit-o cu Statele Unite", a remarcat Sikorski, potrivit European Pravda.

Polonia amenință Rusia: „Vă vom doborî rachetele și în caz de atac, vom trage în Sankt Petersburg”

Ministrul a adăugat că Varșovia a purtat discuții și cu SUA pentru a se asigura că sistemele sale de apărare antirachetă ar putea doborî rachetele rusești care zboară spre Polonia, „nu doar rachetele iraniene care zboară spre SUA”.

Cu toate acestea, nu se știe dacă Polonia a primit un răspuns la această solicitare.

Sikorski a subliniat că mulți critici au acuzat Polonia de „deraiare a proiectului de bază”, acela de apărare contra rachetelor Iranului.

Totuși, ministrul a subliniat că baza, care va fi inaugurată oficial „foarte curând”, va putea avea și alte obiective.

Redzikowo este situat în Voievodatul Pomerania, la 4 km de Słupsk, în apropierea Mării Baltice, și la 150 km de Gdańsk.

Baza americană de apărare antirachetă din Redzikowo a fost comandată de NATO în iulie 2024, ca o componentă a scutului cuprinzător de apărare antirachetă al NATO, concepută pentru a detecta, urmări și intercepta rachete balistice. Unitatea este pur defensivă și este deservită de 200 de militari.

După un atac pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața zilei de 26 august, Sikorski a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Polonia ar trebui să intercepteze rachete rusești care ar putea pătrunde în spațiul aerian polonez în timp ce se află încă deasupra Ucrainei.

El a susținut că doborârea lor peste teritoriul polonez ar crește riscurile pentru cetățenii polonezi.

Baza de apărare antirachetă americană Aegis Ashore urmează să devină operațională în orașul polonez Redzikovo, la 900 de kilometri de granița cu Ucraina.

Declarația lui Sikorki privind intenția de a doborî și rachetele rusești care zboară spre Polonia ar putea fi exagerată.

Defense Express noatează că rachetele SM-3, arma principală a acutului Aegis Ashore, sunt în cantități limitate de Pentagon.

SM-3, cu o greutate la lansre de 1,5 tone și lungime de 6,55 metri, cu o rază de acțiune și înălțimea de atac pentru versiunea de bază a Block IA/B - 900-1200 kilometri, respectiv 500 de kilometri, costă  între 11 și 25 de milioane de dolari pe unitate, depinde de versiune.

Pentagonul ține în prezent ritmul de cumpărare a unor astfel de rachete interceptoare SM-3 Block IIA de numai 12 unități pe an, iar acest ritm este planificat până în 2029 și achiziționarea SM-3 Block IB a fost oprită cu totul, deși s-a discutat anterior un plan de a comanda 43 de astfel de rachete pe an.

Polonia amenință Rusia și cu atacarea orașului Sankt Petersburg

În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații „vor lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la Conferința pentru apărarea țărilor baltice din 11 octombrie.

Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri.

„Vom lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat Andrzejczak, potrivit New Voice of Ukraine.

Pentru a se pregăti pentru un astfel de scenariu, Polonia achiziționează în prezent 800 de rachete cu o rază de acțiune de până la 900 de kilometri, care vor fi desfășurate dacă Rusia atacă.

Citește și: Rusia susține că a atacat un aerodrom între Moldova și Transnistria, o comună cu mulți români

"Ucraina ne cumpără câțiva ani. Dacă Rusia câștigă în Ucraina, vom avea o divizie rusă la Lvov, una la Brest și una la Grodno", a adăugat Andrzejczak, subliniind că un atac asupra statelor baltice sau a Poloniei ar semnala „începutul confruntării totale”.

La rândul său, consilierul prezidențial lituanian pentru securitate națională, Kęstutis Budrys, consideră, de asemenea, că dacă Rusia câștigă în Ucraina, „expansionismul imperialist” va fi îndreptat spre Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. El a avertizat că riscul agresiunii față de UE va crește dacă Belarus va deveni o parte complet integrată a așa-numitului stat al Uniunii Ruse.

Citește și: 4 țări NATO amenință Rusia: "Vom lovi direct în Sankt Petersburg". Mișcarea greșită a lui Putin

Comandantul armatei lituaniene, Raimundas Vaikšnoras, a adăugat că statele baltice ar trebui să răspundă imediat, fără a aștepta decizia NATO în temeiul Articolului 5 privind apărarea colectivă.

Militarii din statele baltice și din Polonia au în vedere o ofensivă asupra Sankt-Petersburgului în cazul în care va începe un conflict cu Federația Rusă, a declarat Budrys.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te