Programul colectează imagini și videoclipuri de pe rețelele de socializare fără autorizarea utilizatorului și le verifică cu alte imagini, cum ar fi vizualizările camerelor stradale, pentru a identifica persoanele țintă.
Citând o anchetă internă a poliției federale, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a declarat unei comisii parlamentare că poliția a folosit controversatul software Clearview AI, potrivit Brussels Times.
Verlinden a explicat că doi cercetători ai poliției belgiene specializați în identificarea victimelor și alți ofițeri de poliție au primit o versiune de probă a programului în 2019 în cadrul unei conferințe organizate de Europol, agenția de cooperare polițienească a UE.
Citește și
Un complex imens pentru producţia de vinuri, vechi de 1.500 de ani, a fost descoperit în Israel
Italia și-a atins obiectivul de vaccinare. 80% din populația peste 12 ani, imunizată anti-Covid-19
Potrivit ministrului, autoritățile belgiene au folosit software-ul pentru o perioadă limitată de timp și pentru a răspunde solicitărilor Child Focus, un ONG specializat în dispariția copiilor.
Verlinden a subliniat, de asemenea, că utilizarea Clearview AI „nu a fost structurală” și este ilegală în conformitate cu legislația belgiană.
Anul trecut, mass-media belgiană a întrebat autoritățile de mai multe ori dacă au folosit programul după ce agenția de știri americană BuzzFeed a publicat lista de clienți ai companiei.
Potrivit acesteia, poliția belgiană a folosit Clearview AI între 101 și 500 de ori, dar autoritatea federală a negat acest lucru în mod explicit, de mai multe ori.