Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”. Israelul jură distrugerea Hamas. Reacția Palestinei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.02.2024 - 12:54
Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică” - Foto: Profimedia images

Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”. Prim-ministrul israelian a declarat că Israelul va controla securitatea într-o Gaza demilitarizată și va juca un rol în afacerile civile după ce războiul împotriva Hamas se va încheia.

SHARE

Planul prezentat de Benjamin Netanyahu cabinetului său reprezintă prima dată când acesta a stabilit o viziune oficială postbelică pentru această enclavă.

Planul lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”. Israelul jură distrugerea Hamas. Reacția Palestinei

Colegul său din cabinetul de război, ministrul apărării Yoav Gallant, a prezentat luna trecută un plan postbelic similar pentru Gaza.

Planurile sunt complet opuse celor propuse de SUA și de mulți lideri mondiali care fac presiuni pentru o soluție cu două state. 

Aceasta ar prevedea înființarea unui stat palestinian independent alături de Israel - oferind ambelor popoare propriul teritoriu.

Citește și: Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian: Am recompensa terorismul

Planul lui Netanyahu prevede, de asemenea, ca Fâșia Gaza să fie guvernată de oficiali locali care, potrivit acestuia, "nu vor fi identificați cu țările sau entitățile care sprijină terorismul și nu vor primi plăți de la acestea".

Palestina respinge viziunea lui Netanyahu pentru „Gaza postbelică”

Autoritatea Palestiniană respinge viziunea lui Netanyahu pentru Gaza postbelică.

Președintele palestinian a declarat că planul propus de Benjamin Netanyahu pentru o Gaza postbelică este sortit eșecului.

Război Israel - Hamas - Foto: Profimedia images

Un purtător de cuvânt al președintelui Mahmoud Abbas a declarat că orice plan israelian de a schimba realitățile geografice și demografice din Gaza nu va funcționa.

Citește și: VIDEO Bombardamente israeliene în Rafah. 52 de morți, mai multe locuințe și 3 moschei, distruse

"Dacă lumea este cu adevărat interesată să aibă securitate și stabilitate în regiune, trebuie să pună capăt ocupației israeliene a teritoriului palestinian și să recunoască un stat palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală", a declarat Nabil Abu Rudeineh.

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a adăugat, într-o declarație pe X, că planul lui Netanyahu "servește interesului său de a prelungi războiul pentru a rămâne la putere". 

Război Israel - Hamas - Foto: Profimedia images

Acesta a adăugat că propunerea's obstrucționează eforturile americane și internaționale de înființare a statului palestinian.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul se luptă de săptămâni întregi pentru a găsi o formulă care ar putea opri războiul devastator dintre Israel și Hamas în Gaza, dar acum se confruntă cu un termen limită neoficial, pe măsură ce se apropie luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Israelul a promis să zdrobească definitiv gruparea Hamas

Israelul caută un acord pe etape, inclusiv o pauză temporară a luptelor în schimbul eliberării unora dintre cei 134 de ostatici - nu toți în viață - încă deținuți de Hamas de la atacul terorist brutal din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Israelul a promis că va continua să lupte până când Hamas va fi zdrobit și până când dominația sa asupra enclavei palestiniene va fi de domeniul trecutului.

Inițial, Hamas a cerut încetarea războiului, aflat acum în a cincea lună, înainte ca ostaticii să poată fi eliberați.

Gruparea Hamas a transmis că va elibera ostaticii israelieni în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni aflați în închisorile israeliene, mulți dintre ei executând pedepse pe viață pentru crimă și alte acte teroriste grave. Israelul a respins cererea, iar mediatorii au lucrat la un nou acord, potrivit The Times of Israel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te