Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian: Am recompensa terorismul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.02.2024 - 08:09
Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian: Am recompensa terorismul - Foto: Profimedia images

Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins ferm orice recunoaștere internațională a unui stat palestinian în afara cadrului negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

SHARE

Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian, declarând că o astfel de inițiativă ar constitui o recompensă pentru terorism.

Netanyahu refuză orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian: Am recompensa terorismul

Declarația lui Netanyahu vine în contextul în care doi miniștri israelieni de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir și Bezalel Smotrich, au exprimat și ei opoziția lor față de un plan menționat recent de cotidianul american Washington Post.

Acest plan ar viza o înțelegere cuprinzătoare pentru stabilitatea în regiune, dar Netanyahu și alți oficiali israelieni consideră că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian ar avea consecințe nefaste.

"Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaştere, după masacrul din 7 octombrie, ar oferi o recompensă uriaşă unui terorism fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pace", a scris Netanyahu în ebraică pe contul său de X.

Citește și: Germania, Australia și Canada avertizează Israelul: O operațiune în Rafah e o catastrofă umanitară

"Israelul respinge categoric dictatele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii", a adăugat el, reafirmând că un acord de pace poate rezulta doar din "negocieri directe fără condiţii prealabile".

Punerea în aplicare a planului menţionat de Washington Post ar urma să înceapă cu o încetare a focului "cu o durată estimată de cel puţin şase săptămâni", a indicat cotidianul american, citând responsabili americani şi arabi care speră la un acord înainte de 10 martie, data de începere a Ramadanului.

Citește și: China transmite Israelului să pună rapid capăt războiului din Rafah: „Opriți catastrofa umanitară”

Ar include în special o pauză în lupte, eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în cursul atacurilor din 7 octombrie în Israel şi închişi de atunci în Fâşia Gaza şi un calendar pentru eventuala înfiinţare a unui stat palestinian, potrivit AFP.

"Nu vom fi niciodată de acord cu un astfel de plan, care spune în realitate că palestinienii merită o recompensă pentru teribilul masacru pe care l-au comis", a scris Smotrich pe reţeaua socială X, calificând un stat palestinian ca fiind o "ameninţare existenţială pentru statul Israel".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te