Personalul rus părăsește Consiliul Europei de la Strasbourg: „Să evacueze definitiv teritoriul”

DE Alin Crișan | 06.07.2022 - 21:54
Consiliul Europei - Foto: Profimedia

Personalul reprezentanţei Rusiei la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc şi să părăsească teritoriul francez la trei luni după excluderea ţării din Consiliul Europei, a anunţat Quai d'Orsay, relatează AFP.

SHARE

"În urma excluderii Federaţiei Rusiei din Consiliul Europei în martie şi a închiderii reprezentanţei sale la Strasbourg care a rezultat, acest zbor de repatriere organizat de Rusia a permis membrilor personalului şi familiilor lor să părăsească definitiv teritoriul francez", potrivit MAE francez.

Contactat, ministerul nu a furnizat niciun detaliu suplimentar privind numărul persoanelor implicate, ora exactă a zborului sau aeroportul de plecare.

Diferitele surse contactate de AFP la Strasbourg sau la Paris nu au comentat această informaţie.

Citește și: VIDEO „Tancul zburător” al lui Putin se descompune pe cerul Ucrainei. Su-25, o vechitură sovietică

În jurul orei 18.30 (16.30 GMT), strada unde se află ambasada Rusiei la Strasbourg era blocată de furgonete ale jandarmeriei, a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit site-ului specializat în monitorizarea zborurilor FlightRadar24, "un avion oficial rusesc" era la sfârşitul după-amiezii pe punctul de a ateriza pe aeroportul internaţional Basel-Mulhouse, situat la circa 130 km de Strasbourg.

AFP a constatat că mai multe autocare erau staţionate în faţa ambasadei, ca şi în jur de 15 motociclişti din forţele de ordine.

Potrivit FlightRadar24, avionul a urmat o rută specială deasupra Turciei şi a Mediteranei înainte de a intra în spaţiul aerian francez.

Citește și: VIDEO Poliția a tras focuri de armă la Botoșani după ce zeci de tineri s-au luat la bătaie. Rețineri

Avioanele ruseşti nu mai sunt autorizate să zboare deasupra Europei, în conformitate cu sancţiunile internaţionale decise după invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Rusia a fost oficial exclusă pe 16 martie din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996, după lansarea ofensivei sale militare din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.