Pentru Marea Britanie, Brexitul nu funcţionează, spune primarul Londrei. Primarul Londrei a cerut legături mai strânse cu Europa și o dezbatere mai bună despre imigrație, din cauza Brexitului.
Sadiq Khan a calificat Brexit drept contributor cheie la criza costului vieții din Marea Britanie, aşa cum era previzibil încă dinainte de ieşirea UK din UE.
Pentru Marea Britanie, Brexitul nu funcţionează
Până la intrarea în Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost într-o continuă criză, din care a ieşit foarte greu, cu costuri sociale enorme, care au fost vizibile mult timp după ce devenit membru UE, în calitatea vieţii.
Sadiq Khan, din principalul partid laburist de opoziție, a spus că Marea Britanie ar trebui să încheie o nouă înțelegere cu Uniunea Europeană, deoarece plecarea Marii Britanii din blocul european, în anul 2020, nu funcționează.
„Acum, este evident că Brexitul nu funcționează. Versiunea dură a Brexitului, la care am ajuns, ne trage economia în jos și crește costul vieții”, a spus Khan, în remarcile publicate înaintea unui discurs.
Citeşte şi: O țară model pentru români devine „bolnavul Europei”. Cine e noua forță economică a continentului
Intervenția sa vine într-un an cu alegeri generale, când marile partide politice, în special conservatorii, de guvernământ, par reticenţi în a vorbi despre repercusiunile referendumului de ieşire din UE, din anul 2016.
„Trebuie să fim sinceri, Brexit-ul pur și simplu nu este o preocupare periferică, pe care să o putem lăsa în trecut”, a spus Khan, potrivit unor fragmente publicate de biroul său.
Citeşte şi: Peste 50% dintre britanici vor înapoi în Uniunea Europeană. Brexit-ul, o decizie greșită
„[Brexit] Este o contribuție-cheie la criza costului vieții, în acest moment, și are ca rezultat pierderea de oportunități de afaceri și pierderi de venituri”, a detaliat primarul Londrei, conform Euractiv.
El a adăugat că Marea Britanie are nevoie urgentă de „o relație mai strânsă cu UE”, susținând că „o nouă soluționare nu numai că ar ajuta economia noastră, ci ar ajuta la creșterea nivelului de trai, dar va ajuta şi la deblocarea creșterii și prosperității de care avem nevoie”.
Citeşte şi: Șofer de camion, cea mai căutată meserie în UE. Situație gravă în UK, din cauza plecării românilor
Khan, care va solicita un al treilea mandat de edil, în mai, a citat o analiză comandată de Primărie, care a constatat că economia Marii Britanii a pierdut 140 de miliarde de lire sterline (adică 163 de miliarde de euro), din cauza Brexit.
Economia Londrei este cu 30 de miliarde de lire sterline mai mică – aproximativ 7,5% – decât dimensiunea ei prevăzută dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE, a concluzionat studiul.
Sute de miliarde pierderi
Analiza efectuată de Cambridge Econometrics a estimat că economia Marii Britanii ar rata peste 300 de miliarde de lire sterline, până în anul 2035, dacă nu se vor lua măsuri, economia capitalei fiind lipsită de 60 de miliarde de lire sterline.
Studiul a mai constatat că londonezul mediu a avut o situație financiară mai proastă cu aproape 3.400 de lire sterline, anul trecut, din cauza Brexit, într-un oraş cu aproape 300.000 de locuri de muncă mai puține, în Capitală.
Khan va interveni și asupra politicii de imigrație – o chestiune sensibilă, din punct de vedere politic, de multă vreme, în Marea Britanie, pe care prim-ministrul Rishi Sunak o va pune probabil în fruntea campaniei sale, la următoarele alegeri.