Pentagonul crește investițiile în US Navy: SUA trebuie să fie pregătite să descurajeze conflictele

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.09.2020 - 23:41
Sursa: US Navy Facebook

Secretarul american al Apărării a arătat că Pentagonul dorește să investească mai mult în US Navy, pentru a contracara expansionismul Chinei în Oceanul Pacific. Dar este nevoie ca bugetul US Navy să ajungă iar la 13%, față de 11%, cât e acum, a adăugat Mark Esper.

SHARE

„Trebuie să investim mai mult în construcţia de nave, ceea ce înseamnă că trebuie să revenim la un procent pentru bugetul US Navy similar celui din epoca Reagan: 13%, în timp ce astăzi este de 11%", a declarat Mark Esper cu prilejul unui colocviu la sediul centrului de reflexie Rand Corporation, scrie AFP, conform Agerpres. 

Proiectul de buget al Pentagonului pentru exerciţiul 2021 prevede 207 miliarde pentru US Navy. O creştere de 2% reprezintă 4 miliarde de dolari în plus ce ar putea fi alocaţi în fiecare an construcţiei de noi nave de război.

„În faţa activităţilor destabilizatoare ale armatei chineze, în special în domeniul maritim, Statele Unite trebuie să fie pregătite să descurajeze orice conflict şi, dacă este necesar, să lupte şi să învingă pe mare", a adăugat şeful Pentagonului, reamintind că SUA şi-au fixat ca obiectiv să se doteze în următorii 10 ani cu 355 de nave de război în total, faţă de 293 în prezent.

Pentru a menţine dominaţia Statelor Unite pe mare la orizontul anilor 2045, obiectivul este o Marină americană „mai echilibrată în capacităţile sale de luptă în aer, pe mare şi de pe fundul mării", a adăugat el.

Mark Esper a vorbit despre nave de luptă mai numeroase şi mai mici, bastimente de suprafaţă şi submarine care să poată fi pilotate de la distanţă, chiar complet autonome, precum şi despre submarine mai numeroase şi cu capacităţi sporite.

Navele autonome, ca prototipul Sea Hunter dezvăluit pentru prima dată în 2016, vor fi capabile „să tragă proiectile, să pună mine, să desfăşoare misiuni de aprovizionare şi de supraveghere a inamicului", a notat secretarul apărării.

„Va fi o schimbare majoră în modul în care vom duce luptele navale în anii şi deceniile care vor urma", a mai afirmat Mark Esper.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -