Pe fondul apropierii Turciei de Rusia, SUA îşi consolidează prezenţa militară în Grecia

DE Adelina Sahlean | 11.02.2020 - 11:38
Foto: WashingtonExaminer.com

Washingtonul şi Ankara se află în fricţiuni continue. De aceea americanii caută în Grecia un partener sigur în estul Mediteranei, se arată în articolul cu titlul „SUA îşi consolidează prezenţa militară în Grecia”, publicat de ziarul german Handelsblatt, preluat de Capital.gr.

SHARE

După cum scrie ziarul german, în prezent nu se întâmplă multe lucruri pe cheiul din Alexandroupoli. „În portul oraşului de provincie din nordul Greciei vin în principal bărci pescăreşti şi feribotul care merge în insula Samothraki, la aproape două ore distanţă. Din în când acostează şi câte un şlep. Dar în curând vom putea vedea nave cu containere, nave cisternă transportând gaz natural şi nave ale marinei militare americane.

În anii anteriori, Grecia a investit mult în reconstrucţia portului. Au fost create noi dane, docuri şi au fost deschise noi spaţii de acostare astfel încât de acum vor putea intra la Alexandrupoli şi cargoboturi mari”.

Handelsblatt scrie că este de aşteptat ca investiţiile de milioane de euro să dea roade. Anul acesta Fondul Elen de Privatizare a Activelor Statului va privatiza compania de administrare a portului. Americanii manifestă un mare interes şi au multe planuri pentru Alexandroupoli. Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, a vizitat de mai multe ori în ultimele luni instalaţiile portului. Diplomatul vorbeşte cu entuziasm despre „marile posibilităţi” ale oraşului.

Alexandroupoli simbolizează o schimbare de paradigmă a politicii americane în estul Mediteranei. De la începutul deceniului ’50, Turcia a fost cel mai important partener al SUA în această regiune a lumii. Acest lucru a început să se schimbe de când preşedintele turc R. T. Erdogan încearcă să colaboreze cu şeful de la Kremlin, Vladimir Putin.

Referindu-se la Turcia, ziarul scrie că „Erdongan înarmează armata cu rachete antiaeriene ruseşti, slăbind astfel NATO. În Siria, preşedintele turc urmează propria cale după invadarea pe care a realizat-o. În Libia amplifică războiul civil trimiţând mercenari jihadişti. Cu cât Erdogan se îndepărtează mai mult de Occident, cu atât Grecia devine mai importantă pentru americani”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo numeşte Grecia „pilon de stabilitate şi siguranţă” în regiune. „Relaţiile noastre nu au fost niciodată atât de puternice ca astăzi” a declarat recent Pompeo, aflat în vizită la Atena. Vizita a fost prilejuită de încheierea unui nou acord strategic între cele două ţări.

Negocierile în acest sens începuseră încă din timpul guvernului anterior al premierului de stânga Alexis Tsipras şi avansaseră foarte mult. Acest lucru a provocat o mare supriză având în vedere că formaţiunea lui Tsipras, SYRIZA (Stânga Radicală), cultiva, până la preluarea guvernării în 2015, o retorică antiamericană activă – pe linia tradiţională a stângii greceşti care milita în anii ’70, sub lozinca „Afară bazele morţii”, pentru închiderea bazelor americane din Grecia.

Acum americanii sunt bineveniţi. Analiştii de la Jewish Institute for National Security of America (JINSA), un think tank pro-israelian de la Washington, au constatat într-un studiu recent că între timp în Grecia „a apărut un larg consens naţional că relaţiile puternice cu SUA reprezintă fundamentul securităţii Greciei”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te