Partidul extremist german AfD vrea să scoată Germania din UE prin referendum. Asemănarea cu AUR

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.01.2024 - 16:23
Partidul extremist german AfD Vrea să scoată Germania din UE prin referendum. Asemărarea cu AUR - Foto: Profimedia images - Colaj (Facebook/Profimedia)

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania va face presiuni pentru un referendum de tip Brexit privind apartenența la UE dacă va ajunge la putere, a declarat liderul său Alice Weidel.

SHARE

"Este un model pentru Germania faptul că se poate lua o astfel de decizie suverană", a declarat ea într-un interviu acordat Financial Times.

Partidul extremist german AfD face jocurile Rusiei. Vrea să scoată Germania din UE prin referendum

Weidel, lider al partidului din 2022, a declarat că un guvern AfD ar încerca să reformeze UE și să elimine "deficitul democratic" al acesteia, inclusiv prin reducerea puterilor Comisiei Europene, un "executiv neales".

"Dar dacă o reformă nu este posibilă, dacă nu reușim să reconstruim suveranitatea statelor membre ale UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie", a spus ea. "Și am putea avea un referendum privind "Dexit" - o ieșire a Germaniei din UE".

Ideea sparge un mare tabu în Germania, unde partidele mainstream sunt devotat pro-europene. De asemenea, constituția germană impune restricții stricte în ceea ce privește plebiscitele naționale și, chiar dacă ar fi organizat unul, sondajele sugerează că o mare majoritate a germanilor ar vota pentru rămânerea în UE.

Cu toate acestea, în rândul alegătorilor AfD, sprijinul pentru UE este cel mai slab. Aceștia fiind convinși că apartenența la Uniunea Europeană nu este benefică pentru Germania, un narativ puternic impulsionat de la Kremlin.

Demonstrații anti-AfD au avut loc în mai multe orașe germane, politicienii trăgând un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care partidul îl reprezintă pentru instituțiile democratice ale țării. 

Partidul extremist AfD crește în sondaje. Asemănarea cu AUR, în România

Weidel vorbea pe fondul unei mari creșteri a sprijinului pentru AfD, care se situează la 22% în sondaje - în fața tuturor celor trei partide din coaliția șubredă a cancelarului Olaf Scholz, social-democrații, verzii și liberalii.

Este de așteptat să câștige alegerile cruciale din septembrie în landurile estice Saxonia, Brandenburg și Turingia - deși, având în vedere că toate celelalte partide principale refuză să încheie acorduri de coaliție cu AfD, calea sa spre putere este neclară.

Agenția de informații interne a Germaniei a desemnat secțiuni mari ale AfD ca fiind extremiste și a pus sub supraveghere mai mulți dintre oficialii săi. Cu toate acestea, partidul a beneficiat de furia publică față de Scholz și de modul în care acesta a gestionat o economie care se înrăutățește, potrivit Ft.com.

„Partidele lui Putin” din România vor RO-EXIT

Asemănarea cu AUR-ul lui George Simion este foarte mare, întrucât partidul extremist a lui Simion urmărește împreună cu Partidul SOS al Dianei Șoșoacă dorește să conducă România după alegerile din acest an.

Senatoarea pro-rusă din Parlamentul României, Diana Șoșoacă, a cerut în mod explicit un „RO-exit” la aproximativ 9 luni de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin și expansiunea sa în rândul electoratului putinist din România.

„Vreau afară din UE și mă doare în cot de Schengen!”

„Vreau afară din UE și mă doare în cot de Schengen!
Poporul are nevoie să își ia Romania înapoi din mâinile străinilor. Țara a fost până acum "o colonie de ocară". Poporul are nevoie de mâncare, căldură, sănătate, drumuri, educație, stare de bine, adică de reconstruirea țării!
Veniti alături de noi!”

„Eu nu pot decât să cer ieșirea din UE. Cât vreți să mai furați? Ați vândut tot din România pentru acest PNRR! România nu mai are ce căuta în UE!”, a spus Diana Șoșoacă.

Citește și: George Simion aduce la șefia AUR un prieten al Rusiei care propagă teorii ale conspirației în școli

Tot în 2022, la Tribunalul București, liderii organizației AUR de la Cluj, Robert Vitoș, Smaranda Nicoleta Lup și Sergiu Dan Grecu au depus documentația pentru înființarea Partidului extremis denumit „Roexit”.

„Propunem scoaterea României din Uniunea Europeană”

Dacă vreți ca România să nu fie victima noii ordini şi a marii resetări, avem nevoie de susținerea dumneavoastră. Partidul ROEXIT se află în curs de înființare şi ne propunem scoaterea României din Uniunea Europeană. Acesta ar fi un pas foarte important spre a nu mai fi slugi. În mod evident, avem nevoie şi de lideri care să nu vândă țara.

Citește și: George Simion, întrebat de darul de nuntă de 400.000€: „Faceți pe prostul! Am luat brânză și țuică”

E datoria tuturor românilor să se trezească la realitate şi să se ridice împotriva globalismului. Noi, fondatorii Partidului ROEXIT, ştim că poate fi reluată producția, agricultura şi exploatarea de resurse naturale pentru a ajunge la independență energetică. Singura şansă a României e să devină independentă şi neutră.

Alegerile din 2024 ar putea fi ultima şansă de a scăpa din ghearele celor care ne vor slabi, vânduți şi dependenți de importuri.

Citește și: VIDEO Teodorovici, finanțistul lui Dăncilă, la masă cu George Simion. E specialistul AUR în energie

Odată ce partidul e înființat, vom începe imediat să le explicăm tuturor românilor că nu mai avem timp de pierdut şi că soarta țarii trebuie decisă de noi, nu de Ursula.

Partidul ROEXIT este, fară dubii, naționalist şi radical. Oamenii nu mai au timp de jocuri şi de politicieni slabi, mincinoşi. Suntem ce suntem: o echipă determinată, tânără şi nevândută.””, transmiteau liderii Roexit.

Partidul RO-EXIT

Mai mult, apropiata lui George Simion, Smaranda Nicoleta Lup, cu care se poza „de gât” îndeamnă românii pe pagina ei de Facebook, care este plină de teorii ale conspirațiilor, atacuri la adresa Ucrainei și minciuni aliniate în acord cu Moscova, să voteze pentru referendum ROEXIT pe o platformă online.

George Simion și Smaranda Nicoleta Lup - Foto: Facebook

Smaranda Nicoleta Lup folosește exact aceleași teme ca și AUR sau SOS, respectiv, falsul naționalism, ura față de valorile europene, apropierea de Rusia, fanatismul ortodox și anexarea vechilor terirorii de la țările vecine.

În acest scop, rusofila Smaranda Nicoleta Lup a împărțit și o hartă a „României Mari”, precum a procedat și Diana Șoșoacă în Parlament, cerând chiar atacarea și anexarea unor părți din Ucraina pe modelul Rusiei.

Cum ar vota românii la următoarele alegeri?

Potrivit unui sondaj realizat recent de „The Center for International Research and Analyses”, românii par hotărâți să se prezinte masiv la vot la alegerile europarlamentare din 2024.

În ceea ce privește formațiunile politice pe care românii vor pune ștampila la alegerile europarlamentare din 2024, pe primul loc se află PSD cu 30%.

Urmează PNL cu 20%, iar pe cea de-a treia treaptă a podiumului se situează AUR, cu 18%. USR ocupă locul 4, cu 14%, iar SOS - Șoșoacă e pe 5, cu 6%. Urmează UDRM, cu 5%, PMP, cu 2%, Reper, cu 2%, și Forța Dreptei, cu 2%.

Citește și: SONDAJ Alegeri Europarlamentare: PSD - 30%, PNL - 20%, USR - 14%. Se anunță prezență record la vot

De asemenea, în ceea ce privește preferințele românilor pentru viitorul președinte al României, Mircea Geoană, care ocupă în prezent funcția de secretar general adjunct al NATO se află în topul preferințelor cu un 26,2% din voturi, urmat de premierul Marcel Ciolacu cu un 20,8% din voturi.

Pericolul cel mai mare este că locurile 3 și 4 sunt ocupate de Diana Șoșoacă (SOS) cu 14,4% și George Simion (AUR) cu 14%, iar pe locul cinci este fostul premier Nicolae Ciucă cu doar 12,1%.

Planul lui Putin pentru Europa

Rusia lui Putin nu se mai ferește să-și ascundă intențiile de a recâștiga influența pe care a avut-o în anii de glorie a URSS în Europa. Mai mult, Vladimir Putin a spus-o clar înainte de a declanșa invazia din 24 februarie 2022 în Ucraina, printr-o serie de cerințe adresate Statelor Unite că dorește ca Alianța NATO să se restrîngă la nivelul anilor 1997.

Reamintim că România a aderat la NATO în 2004 în al doilea val alături de țări precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Planul dictatorului de la Moscova este de a influența alegerile din statele europene prin injecția, promovarea și finanțarea unor partide cu viziuni anti-europene, anti-nato, dar pro-estice și deschise la restrîngerea relațiilor cu Rusia.

Putin are ca scop destabilizarea Europei și impunerea propriei agende anti-occidentale care ar putea duce la sfîrșitul Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi, iar planul său dă deja roade în tot mai multe țări din Europa precum Ungaria, Austria, Serbia, Slovacia, Italia și mai nou Olanda. „Puterea” lui Putin are susținere și peste ocean în Statele Unite, unde votanții lui Donald Trump, dar și el însuși împărtășesc aceeași viziunie.

Falsul naționalism mascat al AUR și SOS și ROEXIT

Ce-i unește pe extremiștii de dreapta europeni? Pretențiile de a apăra identitățile naționale, de a rescrie istoria prin anexarea „vechilor teritorii”, fanatismul religios, ortodoxismul exprimat prin violență fizică și verbală cu un crucifix la vedere, respingerea minoritățior, respingerea valorilor occidentale, lupta împotriva „marelui dușman” (Statele Unite n.red), lupta împotriva islamismului, închiderea frontierelor împotriva imigrației.

Vedem aceste narațiuni la rusofili convinși din Europa, precum Viktor Orban, Karl Nehammer Geert Wilders sau Marine Le Pen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te