Parlamentarii germani sprijină staționarea a 4.000 de soldați în Lituania. România a fost refuzată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.07.2023 - 09:55
Marcel Ciolacu - Foto: Profimedia Images

Doi parlamentari germani de rang înalt şi-au exprimat sprijinul pentru planul de a staţiona 4.000 de militari ai Bundeswehr în Lituania, ca parte a eforturilor de a apăra flancul estic al NATO.

SHARE

Preşedinta Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, şi Comisarul parlamentar pentru forţele armate, Eva Hogl, şi-au exprimat sprijinul pentru această promisiune a ministrului german al apărării Boris Pistorius, subliniind de asemenea importanţa acestui angajament atât pentru Germania, cât şi pentru aliaţii săi baltici.

Parlamentarii germani sprijină staționarea a 4.000 de soldați în Lituania. România a fost refuzată

"În principiu, este un semnal corect că Germania vrea să-şi întărească prezenţa în Lituania", a declarat Strack-Zimmermann pentru dpa, întrebată despre "cât de fezabil" este să fie instalată o brigadă germană în această ţară baltică înainte de 2026. Acţiunea trebuie iniţial să fie aprobată de Parlamentul Germaniei, a subliniat ea.

Infrastructura Lituaniei lasă mult de dorit, a adăugat Marie-Agnes Strack-Zimmermann. "Barăcile (militarilor) sunt din vremurile sovietice, capacităţile militare ale zonelor de antrenament sunt strict restricţionate", potrivit Strack-Zimmermann.

Este nevoie de locuinţe, şcoli, grădiniţe şi facilităţi de shopping adecvate, precum şi învăţători şi educatori, a adăugat ea.

Citește și: VIDEO: Nave de război iraniene au vrut să sechestreze două petroliere. Au fugit de Flota a V-a SUA

Preşedinta Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german a mai subliniat că desfăşurarea trupelor trebuie să se facă pe bază voluntară, adăugând că există în mod sigur oameni tineri în armata germană care vor găsi această oportunitate interesantă.

La rândul său, Eva Hogl a spus că prin staţionarea de trupe germane în Lituania se va da "un semnal puternic" din partea Germaniei pentru aliaţii săi şi va fi subliniată "responsabilitatea specială a Germaniei pe plan internaţional în ceea ce priveşte flancul estic al NATO".

Comisarul parlamentar pentru forţele armate a subliniat totodată că aceasta va fi o sarcină herculiană pentru Bundeswhr şi care trebuie finanţată corespunzător.

Citește și: România pune la punct obiectivele de la Summitul NATO de la Vilnius. A început ședința

Aceste declaraţii au fost făcute înainte de summitul NATO ce se va desfăşura săptămâna viitoare în capitala lituaniană Vilnius.

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul de cercetare al opiniei publice YouGov pentru dpa, 49% dintre germani sunt de acord cu desfăşurarea a 4.000 de militari germani pentru a proteja flancul estic al NATO în republica baltică, aşa cum a fost ea anunţată de ministrul apărării.

Până acum, Bundeswehrul a avut doar o mică prezenţă la nivel de comandament în Lituania, iar un mare număr de militari erau gata pentru desfăşurare, fiind însă staţionaţi în Germania.

Ciolacu a cerut 4.000 de trupe germane în România. Nemții ne-au refuzat: "Nu suntem obligați"

Germania nu intenționează să trimită trupe permanente în România. Anunțul a venit de la Ministerul Apărării de la Berlin, după ce Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința de a fi staționați militari germani pe teritoriul statului român. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat miercuri, 5 iulie, că Germania nu are în plan să staționeze trupe în România.

Oficialul german a explicat că Franța are un parteneriat strâns cu statul român, iar Germania este națiune-cadru pentru Lituania. Statul german nu este obligat să trimită o brigadă permanentă în România. Ciolacu a declarat că ar dori să vadă trupe germane în România, pentru a ajuta la securizarea flancului estetic NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te