”În fața lui Isus răstignit, lasă-ți inima să fie atinsă, permite-i ca El să-ți vorbească prin tăcerea și suferința sa”: spune papa Francisc într-un interviu realizat cu ocazia Vinerii Sfinte, acordat televiziunii italiene RAI în cadrul unei ediții speciale a emisiunii ”A Sua Immagine”, condusă de jurnalista Lorena Bianchetti, informează Vatican News.
Pontiful a răspuns la întrebări despre realitatea de astăzi, de la drama războiului, nu doar din Ucraina, rolul femeilor, chestiunea refugiaților, pandemia, importanța iertării, speranța creștină și, nu în cele din urmă, mundanitatea care a pătruns în Biserică.
Tăcerea este sunetul Vinerii Sfinte, în special atunci când bate o oră precisă, ora trei după-amiază. Tăcerea este și cuvântul potrivit pentru momentul durerii, cuvântul care face loc celui înlăcrimat. Ora trei după-amiază reprezintă o adevărată busolă a interviului realizat de jurnalista italiană cu Sfântul Părinte, un interviu intitulat în mod sugestiv ”Speranța sub asediu”. Tăcerea constituie, de fapt, unul din momentele cele mai intense ale interviului, când papa Francisc mărturisește: ”Unul din lucrurile pe care le-am învățat este să nu vorbesc atunci când cineva suferă”, ”trebuie să cerem harul lacrimilor”. Inevitabil, gândul se duce la populația din Ucraina, zguduită de tragedia unui conflict: ”Lumea este în război”, ”a ales schema lui Cain”.
Jurnalista propune cuvintele scriitorului rus Dostojevski, care spunea că ”bătălia dintre Dumnezeu și diavol să dă chiar în inima omului”. Iar papa răspunde: ”Cu diavolul nu se dialoghează”. Se vorbește, în schimb, cu persoanele afectate de ”boala urii”. Domnul caută întotdeauna să ne salveze, până la sfârșit, pentru că în fiecare om a semănat ceva bun. Demonul nu este un mit, ci o realitate în care eu cred, spune pontiful. Diavolul este ”seducător”, prezintă ”ceva frumos în păcat” și ”duce la a păcătui”.
Citește și: Dorneanu încasează 12.500 lei/lună din patru sporuri: oboseală, confidențialitate, praf și doctorat
Războiul ”este o monstruozitate”, chiar dacă papa recunoaște că nu lipsesc eforturile menite să ducă la reducerea armelor la tăcere. ”Se vorbește de pace. Națiunile Unite fac orice, dar nu au avut succes”. Într-un timp de încordare, ”am uitat să plângem. Dacă aș putea să dau un sfat, este acela de a cere darul lacrimilor”. Apoi, papa s-a întrebat: câtă lume, în fața imaginilor cu războaie, din orice război, a reușit să plângă?
În ziua Vinerii Sfinte, papa s-a adresat în mod ideal inimii din fiecare ființă umană spunând: ”În fața lui Isus răstignit, lasă-ți inima să fie atinsă, lasă-L să-ți vorbească prin tăcerea și durerea sa”.
Interviul se încheie cu urările pascale. ”Urarea mea”, spune papa Francisc, ”este să nu pierdem speranța”, să cerem ”harul lacrimilor, dar al lacrimilor de bucurie, de consolare”.
La finalul interviului era de acum ora trei după-amiază, iar jurnalista l-a întrebat: ”Cum trebuie să trăim astăzi această oră?”. Pontiful a răspuns, dar fără ajutorul cuvintelor și, vreme de câteva secunde intense, a rămas în tăcere.