Pontificia Academie Mariana a Vaticanului a lansat grupul la o conferință intitulată „Eliberarea Mariei de Mafia”, care a avut loc la Muzeul Civilizațiilor din Roma, precizând că acesta a fost înființat la 15 august, o zi majoră de sărbătoare dedicată Mariei.
Mafia și Biserica Catolică au o „relația istorică”, capii mafioți făcând donații importante în numele Fecioarei Maria, iar grupurile criminale sunt nelipsite de la manifestările religioase închinate Fecioarei.
În mesajul său, Papa Francisc a subliniat că „imaginea și patrimoniul religios și cultural al Madonnei trebuie păstrate în puritatea lor originală”.
De asemenea, a precizat că orice manifestare populară de devotament față de Maria trebuie „să se conformeze mesajului Evangheliei și învățăturilor bisericii și că oamenii care participă la ele trebuie să fie creștini adevărați”.
Biserica Catolică din Italia a fost mult timp asociată cu Mafia, începând de la o cauză comună postbelică împotriva comunismului. În timp ce unii preoți catolici s-au opus Mafiei - și mulți au plătit cu propria viață - alții au fost chemați să oficieze fastuoase nunți, botezuri, înmormântări, beneficiind de donații uriașe din partea mafioților, care se și lăudau cu relația lor „specială”.
Ioan Paul al II-lea, în 1993, a cerut Mafiei să se convertească, să-și schimbe viața sau să înfrunte mânia judecății finale a lui Dumnezeu, în timp ce se afla în vizită în Sicilia, după uciderea a doi procurori antimafia.
Francisc a urmat această tradiție, declarând că mafioții au fost „excomunicați” și spunând că mafioții nu pot fi creștini, deoarece stilul lor de viață este o blasfemie.
Grupul de la Vatican include clerici și experți judiciariști implicați în lupta împotriva criminalității organizate.