Pandemia ar fi putut fi evitată, dar China nu a oferit informațiile în timp util

DE Miruna Moldoveanu | 26.01.2021 - 14:18
Cele 5 zile care au decis soarta pandemiei de coronavirus/FOTO: Getty

În urmă cu un an, guvernul chinez închidea orașul Wuhan. Oficialii chinezi au susținut timp de câteva săptămâni că focarul era sub control - doar câteva zeci de cazuri legate de o piață de animale, scrie BBC.

SHARE

Pe 30 decembrie, în jurul orei 16:00, șefului departamentului de urgență al spitalului central din Wuhan i s-au înmânat rezultatele unui test efectuat de laboratorul de secvențiere Capital Bio Medicals din Beijing.

În partea de sus documentului erau cuvintele alarmante: „SARS CORONAVIRUS”. Le-a încercuit cu roșu și a transmis mesajul colegilor prin platforma de mesagerie WeChat.

În decurs de o oră și jumătate, imaginea a ajuns la un medic din secția de oftalmologie a spitalului, Li Wenliang. El a distribuit-o pe grupul studenților săi, care includea sute de oameni, adăugând avertismentul: „Nu difuzați mesajul în afara acestui grup. Puneți familia și cei dragi să ia măsuri de precauție”.

Până în 30 decembrie seara, screenshoturi cu mesajul lui Li s-au răspândit pe scară largă online. În toată China, milioane de oameni au început să vorbească despre Sars.

S-a dovedit însă că a fost o greșeală la secvențiere – nu era Sars, ci un nou coronavirus foarte asemănător cu acesta. Dar acesta a fost un moment critic. Informația despre un posibil focar a devenit publică.

31 decembrie. Cum informațiile despre coronavirus au început să se răspândească, profesorul George F Gao, directorul general al Centrului de Control al Bolilor din China (CDC), primea oferte de ajutor din întreaga lume.

China și-a îmbunătățit infrastructura de boli infecțioase după Sars - iar în 2019, Gao promisese că vastul sistem de supraveghere online al Chinei va putea preveni un alt focar

Dar doi oameni de știință care l-au contactat pe Gao spun că șeful CDC nu părea alarmat.

Au mai trecut încă 12 zile înainte ca China să distribuie secvențele genetice comunității internaționale.

1 ianuarie 2020. 

Legislația internațională prevede ca focarele de boli infecțioase de interes global să fie raportate Organizației Mondiale a Sănătății în termen de 24 de ore. Dar, la 1 ianuarie, OMS nu primise încă o notificare oficială. În ziua precedentă, oficialii OMS au văzut rapoartele ProMed online, așa că au contactat Comisia Națională de Sănătate din China.

Trebuia raportat”, spune profesorul Lawrence Gostin, directorul Centrului de colaborare al OMS privind dreptul național și global la sănătate de la Universitatea Georgetown din Washington DC. „Faptul că focarul nu a fost raportat a constituit o încălcare a Regulamentelor internaționale de sănătate”, adaugă el.

Numărul persoanelor infectate cu noul virus se dubla la câteva zile și tot mai mulți oameni se prezentau la spitalele din Wuhan.

Dar, în loc să le permită medicilor să vorbească public despre îngrijorările lor, mass-media de stat au început o campanie care i-a redus efectiv la tăcere.

Pe 2 ianuarie, postul național CCTV a difuzat o știre despre medicii care au răspândit informații despre un focar de infectare cu patru zile mai devreme. Medicii, denumiți doar „utilizatori de internet”, au fost audiați la Biroul de securitate publică din Wuhan și „au fost tratați în conformitate cu legea”.

Laboratoarele din întreaga Chină se grăbeau  cartografieze secvența genetică completă a virusului. Un renumit virolog din Shanghai, profesorul Zhang Yongzhen, a început secvențierea pe 3 ianuarie.

După două zile, a obținut o secvență completă. Rezultatele sale au dezvăluit un virus similar cu Sars și, prin urmare, probabil transmisibil.

În 5 ianuarie, biroul lui Zhang a scris Comisiei Naționale de Sănătate recomandând luarea măsurilor de precauție în locurile publice.

În 11 ianuarie, Zhang a decis că este timpul să riște totul și l-a autorizat pe Holmes să publice secvența virusului.

Decizia sa a avut imediat consecințe - laboratorul său a fost închis a doua zi pentru „rectificare” - dar acțiunea sa a rupt lanțul tăcerii. A doua zi, autoritățile chineze au făcut publice secvențele obținute de laboratoarele de stat Comunitatea științifică internațională a intrat în acțiune, iar un set de instrumente pentru un test de diagnostic a fost disponibil public până la 13 ianuarie.

În ciuda dovezilor venite de la oamenii de știință și de la medici, China nu a confirma existența unei transmisii de la om la om până în 20 ianuarie.

„Întotdeauna este foarte dificil să controlezi un virus încă din prima zi. Dar, până când a aflat comunitatea internațională că noul coronavirus era transmisibil de la om la om, cred că deja se răspândse. Am fi avut o șansă, dar am pierdut-o”, spune expertul în sănătate Lawrence Gostin, potrivit BBC, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te