OSCE publică primul raport care documentează crimele comise de Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.04.2022 - 11:47
OSCE publică primul raport internațional care documentează crimele de război comise de Rusia/FOTO: The Kiev Independent

O misiune de experți independenți înființată în cadrul Mecanismului OSCE de la Moscova au publicat raportul care documentează încălcările drepturilor omului, încălcările dreptului internațional umanitar (DIU) și posibilele crime de război comise de trupele rusești în Ucraina.

SHARE

Raportul are mai mult de 100 de pagini și conține o investigație privind drepturile omului și consecințele umanitare ale invaziei Federației Ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie 2022, relatează un corespondent Ukrinform din Austria.

"Misiunea a găsit modele clare de încălcare a dreptului umanitar internațional de către forțele rusești în multe dintre aspectele investigate. Aceasta se referă în special la desfășurarea ostilităților de către acestea", se arată în raport.

 

Potrivit experților, nu este de conceput că atât de mulți civili ar fi fost uciși și răniți și atât de multe obiecte civile, inclusiv case, spitale, bunuri culturale, școli, clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, instituții penitenciare, secții de poliție, stații de apă și sisteme de electricitate ar fi fost avariate sau distruse dacă Rusia și-ar fi respectat obligațiile sale de drept internațional umanitar în ceea ce privește distincția, proporționalitatea și precauțiile în desfășurarea ostilităților în Ucraina.

Citește și: VIDEO Zelenski: „Dacă Ucraina va cădea, Polonia, Moldova, România și statele baltice urmează”

"Desfășurarea asediului orașului Mariupol este un exemplu extrem", subliniază documentul.

De asemenea, documentul afirmă că Federația Rusă este agresorul și este responsabilă pentru toate suferințele umane din Ucraina. În plus, raportul recunoaște ocuparea de către Rusia a anumitor zone din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina și încălcările dreptului internațional umanitar internațional în aceste zone înainte de invazia pe scară largă din 24 februarie, potrivit Ukrinform.

Citește și: SUA trimit Ucrainei armament greu de 800 mil. $: artilerie, blindate, elicoptere

"O mare parte din comportamentul forțelor rusești în părțile din Ucraina pe care le-a ocupat înainte și după 24 februarie 2022, inclusiv prin intermediul reprezentanților săi, "republicile" autoproclamate din Donețk și Luhansk, încalcă în egală măsură DIU de ocupație militară", afirmă experții.

Rusia a folosit în mod clar bombe termobarice și arme cu fosfor

Raportul documentează numeroase infracțiuni comise de trupele rusești, inclusiv utilizarea de muniții cu dispersie, muniții cu o rază mare de explozie, cum ar fi bombe sau rachete mari, rachete neghidate, artilerie și mortiere, sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) și bombe stupide lansate de avioane, precum și presupusa utilizare de arme incendiare, fosfor alb și bombe termobarice sau cu vid, în zone dens populate.

Potrivit experților, în cele mai multe cazuri, unghiurile de atac, munițiile folosite și obiectele lovite demonstrează în mod clar că astfel de atacuri pot fi atribuite Rusiei.

Printre numeroasele cazuri de încălcări evidente ale dreptului internațional umanitar internațional și crime de război, cele mai flagrante au fost atacurile aeriene asupra maternității și teatrului de teatru din Mariupol.

Raportul subliniază, de asemenea, arestarea civililor, inclusiv a jurnaliștilor, de către armata rusă, fără nicio procedură și cu utilizarea relelor tratamente, ceea ce echivalează cu tortura.

Raportul citează numeroase acuzații de violuri comise de soldații ruși

De asemenea, raportul citează numeroase acuzații de violuri, inclusiv violuri în grup comise de militarii ruși, precum și acte de violență documentate de către militarii ruși, cum ar fi omoruri țintite, dispariții forțate sau răpiri de civili.

O încălcare separată a dreptului internațional umanitar a fost utilizarea de către ruși a emblemei Crucii Roșii pentru a marca vehiculele militare nemedicale, utilizarea steagurilor ucrainene, a uniformelor și vehiculelor militare sau de poliție ucrainene, a steagurilor albe, a hainelor civile și a simbolurilor OSCE pentru a facilita operațiunile militare rusești.

Raportul subliniază necesitatea unei anchete internaționale serioase cu privire la execuțiile unui număr mare de civili în timpul ocupării de către Rusia a localităților din apropierea Kievului, inclusiv a orașului București, care să ateste crime de război și crime împotriva umanității comise de trupele rusești.

Se subliniază că Moscova oficială a refuzat să contribuie la activitatea misiunii de experți independenți.

După cum s-a raportat, 45 de state participante au invocat Mecanismul OSCE de la Moscova pentru a documenta și a aduna dovezi privind posibile încălcări ale drepturilor omului, încălcări ale dreptului internațional umanitar, precum și posibile crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina de trupele rusești cu sprijinul Belarusului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te