Opoziția din Suedia se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. Guvernul este minoritar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.11.2022 - 11:46
România îndeplinește criteriile tehnice de aderare la Schengen

Guvernul suedez se îndreaptă către prima înfrângere în Riksdag, parlamentul de la Stockholm. Atât social-democrații (S), cât și democrații suedezi (SD) se opun extinderii Spațiului Schengen cu țări precum România și Bulgaria, scrie „Dagens Nyheter”.

SHARE

La ședința de joi a Comisiei de justiție, Guvernul a înaintat o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen. Potrivit propunerii, Suedia ar trebui să spună „da” pentru a lăsa România, Bulgaria și Croația să adere.

Guvernul condus de social-democrați a spus anterior „nu” admiterii României și Bulgariei, iar această atitudine persistă.

„Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității”, a transmis Ardalan Shekarabi, purtător de cuvânt al formațiunii social- democrate.

El a adaugat că este surprins că guvernul a prezentat această propunere de extindere fără a o discuta cu cele două partide de opoziție. El subliniază, de asemenea, că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

„Aceasta nu este o chestiune neimportantă. În practică, aceasta ar însemna că controlul la intrare și ieșire este eliminat. Evaluăm că nu este în interesul Suediei, în ceea ce privește securitatea internă, să facă acest lucru”, a precizat Shekarabi.

Problema extinderii Schengen este condusă de actuala președinție a UE, Republica Cehă, care dorește ca țările UE să decidă asupra acesteia în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în Comisia de justiție, guvernul suedez consideră că Croația, precum și România și Bulgaria, sunt pregătite să adere la Schengen.

Citește și: Elon Musk pune pe butuci Twitter. O importantă regie de publicitate recomandă oprirea campaniilor

Dar chiar și partidul partener al guvernului, Democrații din Suedia (SD), se opune. Poziția de principiu a SD este că dreptul țărilor individuale la controale la frontieră ar trebui consolidat în Europa.

„În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu mari probleme cu cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva de mobilitate existentă, care provoacă ordinea publică în Suedia”, scrie Adam Marttinen, membr al Comisiei de justiție din partea SD.

SD își justifică, de asemenea, poziția precizând că există critici pentru „corupția extinsă și lipsa de muncă împotriva crimei organizate și că frontiera externă a Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

Citește și: Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american

Acordul de cooperare al Democraților din Suedia cu guvernul nu acoperă afacerile externe. Aceasta înseamnă că SD își poate promova propria linie în astfel de probleme și astfel să oprească propunerea guvernului. În acord, SD a inclus și un punct conform căruia noul guvern ar trebui să investigheze o interdicție națională a cerșetoriei în Suedia.

Ministrul suedez al Justiției Gunnar Strömmer a refuzat să comenteze pe această t

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te