Opozanta belarusă Tihanovskaia cere o reacţie mai dură a UE şi SUA împotriva lui Lukaşenko

DE Miruna Moldoveanu | 27.01.2021 - 15:56
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia/FOTO: Getty

Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să fie „mai curajoase şi mai ferme” în ajutorul lor pentru încercarea de a pune capăt regimului controversat al preşedintelui Lukaşenko în Belarus, a declarat miercuri lidera de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

SHARE

„Este crucial să se pună presiune asupra celor vinovaţi de încălcări ale drepturilor omului şi ale drepturilor civice, dar şi să fie luaţi în vizor oficialii şi oamenii de afaceri corupţi", a spus Svetlana Tihanovskaia, care a intervenit prin videoconferinţă la un eveniment online organizat de think-tank-ul European Council on Foreign Relations, la care au mai participat miniştrii de externe ai Franţei, Lituaniei şi Poloniei, dar şi şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

"Din păcate, reacţia comunităţii internaţionale la criza politică din Belarus este foarte slabă", a mai afirmat opozanta.

Svetlana Tihanovskaia şi-a reiterat apelul de a fi organizate noi alegeri în Belarus, spunând că schimbarea se poate produce doar cu ajutorul UE şi SUA.

UE a adoptat în decembrie o a treia serie de sancţiuni în legătură cu situaţia din Belarus - 88 de persoane şi şapte entităţi belaruse sunt supuse interdicţiilor de circulaţie şi vizate de îngheţarea activelor. Marea Britanie, Canada şi SUA au impus de asemenea sancţiuni împotriva unor oficiali belaruşi.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat la eveniment că ţara sa va susţine extinderea listei de sancţiuni a UE. "Trebuie să tăiem liniile care alimentează regimul", a spus el.

Cu toate acestea, nu este clar cât de mare va fi efectul sancţiunilor occidentale, comentează Reuters. Anul trecut, Rusia, principalul susţinător al lui Lukaşenko şi care consideră Belarusul un stat-tampon împotriva NATO, a aprobat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta regimul de la Minsk.

De la alegerile prezidenţiale contestate din luna august a anului trecut, au loc săptămânal proteste în capitala Minsk şi în alte oraşe din Belarus, fiind supuse unei reprimări violente din partea forţelor de securitate. Mii de protestatari au fost arestaţi, iar aproape toţi oponenţii politici principali au fost împinşi spre exil sau arestaţi.

Lukanşenko a revendicat victoria în alegeri cu 80,1% din voturi. Cu toate acestea, UE nu îl recunoaşte ca preşedinte, iar opoziţia o consideră pe Svetlana Tihanovskaia adevărata câştigătoare, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.