Operațiunea „Calul troian”: China plantează rachete ascunse în containere în porturi civile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.12.2021 - 08:28
China „plantează” rachete ascunse în containere în diferite porturi civile/foto: eurasiatimes

China desfășoară în secret o operațiune de tip „Cal troian”, ascunzând rachete în containere de transport maritim care pot fi amplasate în apropierea unor ținte inamice.

SHARE

Analiștii militari avertizează că o flotă uriașă de nave cargo și vase de pescuit a țării ar putea fi transformată în nave de război care să adăpostească rachetele în containere secrete, ce se integrează perfect printre sutele containere de marfă aflate la bord, potrivit Centrului Internațional de Evaluare și Strategie.

Citește și: Anaser Duduianu, urmărit internațional, face live după live: Jur că nu mai vreau să fiu șmecher

Numărul mare de nave containere din lume le-ar face și mai greu de identificat decât navele de război.

Citește și: VIDEO/FOTO Teren de tenis reamenajat cu tot cu copac în Parcul Cireșarii din București

La fel ca legendarul Cal troian, rachetele ar fi introduse în secret în apropierea unui port inamic pe o navă civilă înainte de a fi activate într-un atac surpriză.

Citește și: Grațian și Ciprian Duduianu acuzați că au vrut să-l ucidă pe asasinul lui Emi Pian, eliberați

Rick Fisher, cercetător în afaceri militare asiatice la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie, a declarat că Beijingul mai mult ca sigur desfășoară o astfel de strategie.

Centrul Stockton pentru Drept Internațional a avertizat că operațiunile de tip „Cal troian” încalcă legile navale.

Jim Fanell, căpitan del Marină și fost șef de informații al Flotei Pacificului, a declarat anterior că o rachetă antinavă containerizată reprezintă o amenințare semnificativă pentru Marina SUA.

China își dezvoltă în mod agresiv armata extinzându-și raza de acțiune în întreaga lume, cum ar fi în Africa, unde caută să construiască facilități militare în porturi civile.

O machetă a rachetelor de container a apărut pentru prima dată la un târg de arme în 2016 și ar putea fi acum deja în serviciul forțelor armate ale Chinei.

Fisher crede că acest gen de operațiuni se potrivește cu strategia militară a Beijingului și ar putea fi folosită ca o capacitate ofensivă împotriva inamicilor fiind introdusă ilegal în porturi străine de oriunde în lume, în vederea unor atacuri surpriză.

Rachetele ar putea fi montate ulterior pe nave chineze mici, folosite în raiduri surpriză, împotriva apărării țărmului sau pentru a ajuta la urmărirea unor forțe de invazie amfibii sau aeropurtate, potrivit specialiștilor militari.

Lansatoarele de rachete pentru containere pot fi introduse ilegal prin porturi sau transportate pe autostrăzi, ca marfă civilă. 

 

Rachetele pot fi depozitate ani de zile până la „momentul oportun”

 

Acestea ar putea fi apoi depozitate ani de zile într-o clădire climatizată în raza de acțiune a bazelor militare americane și scoase atunci când este necesar pentru operațiuni militare.

Strategia oferă conducerii Chinei o gamă largă de opțiuni, cum ar fi „folosirea de nave cargo mai mari, mii de nave de pescuit sau containere depozitate în porturi, pentru a întreprinde lovituri militare sau de teroare”, subliniază Fisher.

De exemplu, containerele chinezești de lansare de rachete ar putea fi depozitate în apropierea portului Seattle.

Chinezii ar aștepta ziua în care vor putea lansa rachete înarmate cu focoase cu impulsuri electromagnetice peste baza submarinelor cu rachete balistice nucleare din apropiere, a explicat Fisher.

„Deflagrația EMP ar putea elimina componentele electronice de pe submarine și peste tot în bază, fără a fi nevoie să lanseze o rachetă nucleară din China”, a spus el.

„Washington ar fi în haos, nu ar ști împotriva cui să riposteze și poate că Beijingul vafolosi confuzia americanilor pentru a-și atinge adevăratul obiectiv, cucerirea militară a Taiwanului”.

Potrivit oficialilor americani, armele desfășurate în containere sunt rachete antinavă avansate, YJ-18C, o versiune a rachetelor rusești Club-K.

Rachetele se potrivesc într-un container standard. O animație online arată modul în care Club-K poate fi montat într-un container și cum partea superioară se desprinde pentru a lansa racheta.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, racheta are o viteză de până la 3 Mach  - de trei ori viteza sunetului sau 2.300 mph.

Citește și

China construiește în secret baze militare în porturile sale din jurul Africii

Siria a devenit noul „narco-stat de pe Marea Mediterană”, condus de clanul Assad

 

Deși nu se află în liga rachetelor hipersonice ale Chinei, care pot atinge viteze de 10 Mach, analiștii cred că pot fi de mare folos.

Până acum, singura înregistrare a unei rachete trase de pe o navă container este o imagine a unui test efectuat de Israel.

Un număr mare de nave containere chineze intră în porturile americane de pe coasta de vest și de est, în raza de acțiune a marii majorități a flotei americane.

Studiul Centrului Stockton a concluzionat că încărcarea clandestină a armelor pe nave civile încalcă Dreptul internațional.

„Nerespectarea legii conflictelor armate prin încorporarea pe furiș a unor arme pe nave comerciale în vederea susținerii unui război al Chinei pune în pericol navigația civilă și pune în pericol toate navele civile care ar putea opera în zona ostilităților”, se arată în raportul Centrului Stockton.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te