Siria a devenit noul „narco-stat de pe Marea Mediterană”, condus de clanul Assad

DE Adina Mutăr | 06.12.2021 - 21:10
Siria a devenit noul „narco-stat de pe Marea Mediterană”/foto: the economist

Asociații și rudele puternice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad au transformat țara într-un nou „narco-stat pe Marea Mediterană”, potrivit unui ample anchete a The New York Times.

SHARE

Industria ilegală de droguri pe care clanul Assad „a construit-o pe cenușa a zece ani de război civil” a devenit o operațiune de mai multe miliarde de dolari, eclipsând exporturile legale ale Siriei.

Potrivit raportului, principalul său produs este captagon, o amfetamina ilegală, care dă dependență, foarte populară în Arabia Saudită și în alte state arabe.

„Operațiunile se întind în toată Siria, incluzând ateliere care produc pastile, fabrici de ambalare în care acestea sunt ascunse pentru export și rețele de contrabandă pentru a le duce pe piețele din străinătate”, se arată în ancheta The New York Times.

Ziarul a spus că ancheta sa se bazează pe „informații de la autoritățile din zece țări și zeci de interviuri cu experți internaționali și regionali în domeniul drogurilor, sirieni cu cunoștințe despre comerțul cu droguri, actuali și foști oficiali ai Statelor Unite”.

O mare parte a producției și distribuției este supravegheată de Divizia a IV Blindate a armatei siriene, o unitate de elită comandată de Maher al-Assad, fratele mai mic al lui Assad.

„Jucătorii importanți includ oameni de afaceri cu legături strânse cu Guvernul, gruparea militantă libaneză Hezbollah și alți membri ai familiei extinse a președintelui, al căror nume asigură protecția împotriva activităților ilegale”, scrie The Times.

Comerțul cu droguri a apărut în ruinele unui deceniu de război care a spulberat economia Siriei, a redus majoritatea oamenilor la sărăcie și i-a lăsat pe membrii elitei militare, politice și de afaceri din Siria în căutarea unor noi modalități de a câștiga valută și de a ocoli sancțiunile economice americane. 

Sute de milioane de pastile care au fost confiscate în ultimii ani de oficiali din Grecia, Italia, România, Arabia Saudită și din alte țări vin în mare parte din portul Latakia, controlat de regimul Assad. 

Citește și

Percheziţii în România, de către ofițeri germani, privind drogurile siriene ajunse în Constanța

Cea mai mare captură din istorie de „drogul jihadului” şi haşiş în valoare de 60 milioane euro

 

Autoritățile din Italia au găsit anul trecut 84 de milioane de pastile ascunse în role de hârtie și unelte metalice, în timp ce malaezienii au descoperit 94 de milioane de pastile sigilate în roțile de cauciuc ale unor cărucioare.

Aceste capturi reprezintă doar o fracțiune din comerțul ilicit cu droguri. 

„Peste 250 de milioane de pastile Captagon au fost confiscate pe tot globul până în acest an, de peste 18 ori mai mult decât cantitatea capturată cu doar patru ani în urmă”, se arată în raportul The Times.

Citând experți în securitate regională, Times a mai remarcat că principalul obstacol în lupta împotriva comerțului cu droguri este că are sprijinul „unui stat care nu are motive să ajute la stoparea acestuia”.

„Ideea de a merge la Guvernul sirian pentru a întreba despre cooperare este pur și simplu absurdă”, a declarat Joel Rayburn, emisar special al SUA pentru Siria în timpul Administrației fostului președinte Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te