„Operațiunea căderea Moldovei”. Rusia vrea să preia controlul Parlamentului pin manipulare socială

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2024 - 12:45
„Operațiunea căderea Moldovei”. Rusia vrea să preia controlul Parlamentului pin manipulare socială - Foto: Profimedia images
„Operațiunea căderea Moldovei”. Rusia vrea să preia controlul Parlamentului pin manipulare socială - Foto: Profimedia images

„Operațiunea căderea Moldovei”. Rusia intenționează să obțină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova prin infiltrarea de persoane și entități afiliate în mediul politic, avertizează Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate din Moldova.

SHARE

Potrivit acestuia, Moscova va recurge la corupție electorală, manipulare socială și dezinformare pentru a influența viitoarele alegeri legislative programate pentru 2025.

„Operațiunea căderea Moldovei”. Rusia vrea să preia controlul Parlamentului pin manipulare socială

Declarațiile au fost făcute pe 12 decembrie, în cadrul unei ședințe a legislativului de la Chișinău. Alexandru Musteață a prezentat în fața deputaților un raport detaliat privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale și în referendumul constituțional din 2024.

Conform șefului SIS, strategia Rusiei pentru 2025 va urma aceeași linie, bazată pe infiltrarea de persoane și entități afiliate în structurile de putere din Republica Moldova.

„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară”, a afirmat Musteață.

El a subliniat că această strategie se bazează pe corupție politică și electorală, dezinformare, manipulare socială, dar și acțiuni stradale menite să provoace dezordine.

Citește și: Călin Georgescu ar fi furat proiectul „Hrană, apă, energie” de la Ilan Șor

Obiectivul final al Moscovei ar fi preluarea controlului asupra Parlamentului, ceea ce ar deschide calea pentru influențarea altor instituții-cheie ale statului moldovean.

Ilan Șor, pionul Moscovei în destabilizarea alegerilor din Moldova, implicat și în deturnarea României

O altă piesă importantă în această strategie ar fi organizația criminală condusă de Ilan Șor, oligarhul fugar, care ar fi implicată în tentativa de influențare a alegerilor din 2024, dar și în deturnarea României de la parcursul european prin susținerea lui Călin Georgescu.

Citește și: „Operațiunea Portal Kombat” declanșată de caracatița rusească din jurul lui Călin Geogescu

„Eşti împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina? Eşti pentru parteneriat cu Federaţia Rusă, pentru suveranitatea ţării tale - asta e, nu ai nicio şansă să fii ales pe teritoriul unei ţări aflate sub control. Este ceea ce i s-a întâmplat lui Călin Georgescu”, a scris Şor pe canalul său de Telegram, la scurt timp după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate.

Citește și: VIDEO Călin Georgescu își bate joc de Armata României: Ce Armată? Nu poate să apere nici Bucureștiul

Revenind la Republica Moldova, conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influența votul în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.

Finanțarea ar fi fost realizată prin intermediul PSB Bank, o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale.

Procurorii au descoperit că, în perioada septembrie-octombrie, prin rețelele controlate de organizația „Șor” au circulat 39 de milioane de dolari. Numărul total de persoane implicate ar putea depăși 300.000, conform estimărilor anchetatorilor, potrivit Antena 3.

Citește și: Călin Georgescu refuză directiva Trump privind alocarea a 2% din PIB pentru NATO: Nu mă interesează

Avertisment pentru viitorul Republicii Moldova

Strategiile Rusiei de influențare a procesului electoral din Republica Moldova ridică îngrijorări majore în privința viitoarelor alegeri legislative din 2025.

Tactici precum infiltrarea, corupția electorală, utilizarea organizațiilor afiliate și finanțarea masivă prin bănci rusești ar putea afecta semnificativ echilibrul democratic al țării.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, avertizează că acțiunile Moscovei nu se vor opri aici, iar obiectivul major rămâne preluarea controlului asupra principalelor instituții ale statului moldovean.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te