ONU: Pe fondul crizelor mondiale, Coreea de Nord se pregătește pentru un nou test nuclear

DE Daniel Toșa | 05.08.2022 - 11:31
ONU: Pe fondul crizelor mondiale, Coreea de Nord se pregătește pentru un nou test nuclear/FOTO: Profimedia

Coreea de Nord se pregăteşte pentru un alt test nuclear, primul din 2017, a avertizat ONU

SHARE

Lucrări de construcţie la o instalaţie de testare subterană din nordul ţării au fost observate în ultimele luni.

„Lucrările de la Punggye-ri deschid calea pentru teste nucleare suplimentare privind dezvoltarea armelor nucleare”, indică un raport confidenţial al ONU, din care unele extrase au fost consultate de agenţia germană de presă DPA.

Citește și: În faliment nedeclarat, Bucureștiul primește Metrorex, companie cu datorii de 3,7 miliarde de lei

Imaginile din satelit sugerează că nord-coreenii şi-au reparat reţeaua de tuneluri şi au reconstruit structurile demolate în 2018, ca parte a negocierilor cu Statele Unite.

Citește și: VIDEO Buncărul „apocaliptic” de lângă Polul Nord, conceput pentru a preveni extincția oamenilor

Potrivit raportului ONU, care acoperă activitatea din ultimele luni, capacitatea de producţie de material fisionabil a fost crescută şi la instalaţia nucleară a ţării din Yongbyon.

Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord, în 2017

SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test. Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a fost în 2017. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în peninsulă coreeană.

Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că Coreea de Nord a testat un număr fără precedent de rachete în acest an – 31 față de 25 pe parcursul ultimului an record, 2019. În iunie, Coreea de Sud a răspuns lansând opt rachete proprii.

„Veșnicul” război Coreean

Deși Războiul Coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, Coreea de Nord îl revendică drept o victorie împotriva SUA. Sărbătorile anuale „Ziua Victoriei” sunt marcate de parade militare, artificii și dans.

În discursul său de marcare a evenimentului, Kim a spus că amenințările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să realizeze „sarcina istorică urgentă” de a-și consolida autoapărarea. SUA au denaturat exercițiile militare regulate ale Coreei de Nord drept provocări, a adăugat el.

De asemenea, Kim a părut să abordeze rapoartele potrivit cărora Coreea de Sud se îndreaptă spre reînviarea unui plan de contracarare a amenințării nucleare nord-coreene prin organizarea de lovituri de precauție în cazul unui atac iminent. Așa-numita strategie „Kill Chain”, elaborată pentru prima dată în urmă cu un deceniu, solicită atacuri preventive împotriva rachetelor Phenianului și, eventual, a conducerii sale superioare.   

Unii analiști au avertizat că își asumă propriile riscuri și ar putea alimenta o cursă a înarmărilor. La sărbătorirea Zilei Victoriei, Kim a spus că guvernul și armata președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol vor fi „șterse” dacă ar efectua lovituri preventive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.