ONU cere tuturor țărilor să nu mai deporteze afgani

DE Elena Andrei | 04.12.2021 - 16:26
ONU cere tuturor țărilor să nu mai deporteze afgani/foto: migration policy institute

Organizația Națiunilor Unite a cerut miercuri tuturor țărilor să înceteze deportarea afganilor, exprimând „profundă îngrijorare” față de riscurile crescânde cu care se confruntă oamenii din țara devastată de război.

SHARE

„Solicităm autorităților din toate țările să înceteze imediat întoarcerea forțată a afganilor, dintre care mulți ar putea avea nevoie de protecție pentru refugiați”, a declarat Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Deportarea afganilor a crescut în Pakistan, Iran și Tadjikistan din august.

Potrivit UNHCR, o medie de 3.000 de afgani au fost trimiși înapoi zilnic din Iran între august și noiembrie, în timp ce Pakistanul a deportat 1.800 de afgani între septembrie și octombrie.

23 de solicitanți de azil afgani, inclusiv femei și copii, au fost, de asemenea, deportați din Tadjikistan în ultima lună.

Deportările încalcă „principiul de nereturnare al UNHCR”, a transmis agenția într-un comunicat.

De la ieșirea forțelor străine și căderea administrației susținute de SUA în august, mii de oameni au părăsit Afganistanul din cauza înrăutățirii situației.

Citește și

Uniunea Europeană vrea să suspende dreptul la azil pentru migranții veniți prin Belarus

Facebook acuză KGB-ul din Belarus că a creat conturi false pentru a inflama criza migranților

 

Mai multe organizații internaționale au avertizat, de asemenea, despre o criză umanitară care se profilează.

„Pericolele ca solicitanții de azil să nu poată rămâne în afara Afganistanului sunt grave și, în unele cazuri, pun viața în pericol”, a subliniat UNHCR.

„În întreaga lume, mulți dintre cei forțați să fugă, de obicei, nu au documentele necesare de călătorie care ar fi necesare în mod obișnuit. Deși toate țările au dreptul suveran de a-și reglementa granițele, trebuie făcute excepții pentru cei care caută siguranță. A le permite să intre într-o țară chiar și fără documente, pentru a evita astfel de pericole, este un gest umanitar care salvează vieți și piatra de temelie a sistemului internațional de azil.”

„Dacă afganii care trec în țările vecine au sau nu nevoie de protecție internațională poate fi decis doar printr-o evaluare echitabilă și eficientă a determinării statutului de refugiat”, a precizat agenția.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.