ONU cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, G7, să nu utilizeze arme interzise

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2022 - 19:32
ONU cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina, G7, să nu utilizeze arme interzise. / Foto: vox.com

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să înceteze "imediat" războiul din Ucraina, transmite AFP. Iar liderii G7 îi cer Moscovei să nu folosească arme nucleare, chimice sau biologice.

SHARE

Din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă.

Este a doua rezoluţie a Adunării Generale legată de invazia rusă în Ucraina, după cea din 2 martie, care a urmat blocării prin veto-ul Rusiei a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.

Citește și: SUA au trimis „Pentagonul Zburător” deasupra Europei. Avionul rezistă atacurilor nucleare

Joi, Adunarea s-a pronunţat şi asupra unui text concurent prezentat de Africa de Sud, care nu menţiona Rusia, respingându-l cu 50 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 36 de abţineri.

Rezoluţia adoptată a fost propusă de Ucraina şi "cere încetarea imediată a ostilităţilor Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în special a tuturor atacurilor împotriva civililor şi a unor obiective civile". Totodată, documentul "reiterează apelul secretarului general (Antonio Guterres - n. red.) ca Federaţia Rusă să oprească ofensiva militară, precum şi apelul la implementarea unui armistiţiu şi la revenirea pe calea dialogului şi a negocierilor".

Citește și: FOTO La 26 de ani, fata vitregă a ministrului Lavrov, vilă de 4 milioane €, în Londra. Se confiscă

Liderii G7 îi cer Rusiei să nu folosească arme nucleare, chimice sau biologice

Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7), reuniţi la Bruxelles, au avertizat joi Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei, indică declaraţia dată publicităţii la finalul reuniunii, transmite Reuters.

''Avertizăm cu privire la orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, biologice sau chimice sau a materialului legat de acestea'', afirmă liderii din SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Canada.

Toate ţările sunt pregătite pentru a primi refugiaţi din Ucraina, arată declaraţia liderilor G7.

Referitor la energie, liderii statelor din G7 le cer ţărilor producătoare de petrol şi gaz să acţioneze în mod responsabil şi să majoreze livrările pe pieţele internaţionale, adăugând că în acest scop Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) trebuie să se implice.

De asemenea, ei au promis că ţările membre ale G7 vor evita interdicţiile asupra exporturilor de produse alimentare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te