Din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă.
Este a doua rezoluţie a Adunării Generale legată de invazia rusă în Ucraina, după cea din 2 martie, care a urmat blocării prin veto-ul Rusiei a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.
Joi, Adunarea s-a pronunţat şi asupra unui text concurent prezentat de Africa de Sud, care nu menţiona Rusia, respingându-l cu 50 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 36 de abţineri.
Rezoluţia adoptată a fost propusă de Ucraina şi "cere încetarea imediată a ostilităţilor Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în special a tuturor atacurilor împotriva civililor şi a unor obiective civile". Totodată, documentul "reiterează apelul secretarului general (Antonio Guterres - n. red.) ca Federaţia Rusă să oprească ofensiva militară, precum şi apelul la implementarea unui armistiţiu şi la revenirea pe calea dialogului şi a negocierilor".
Liderii G7 îi cer Rusiei să nu folosească arme nucleare, chimice sau biologice
Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7), reuniţi la Bruxelles, au avertizat joi Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei, indică declaraţia dată publicităţii la finalul reuniunii, transmite Reuters.
''Avertizăm cu privire la orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, biologice sau chimice sau a materialului legat de acestea'', afirmă liderii din SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Canada.
Toate ţările sunt pregătite pentru a primi refugiaţi din Ucraina, arată declaraţia liderilor G7.
Referitor la energie, liderii statelor din G7 le cer ţărilor producătoare de petrol şi gaz să acţioneze în mod responsabil şi să majoreze livrările pe pieţele internaţionale, adăugând că în acest scop Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) trebuie să se implice.
De asemenea, ei au promis că ţările membre ale G7 vor evita interdicţiile asupra exporturilor de produse alimentare.