Libanezii merg la vot pe 15 mai pentru prima dată de la explozia din portul Beirut din 2020, un incident care a declanșat proteste, violențe sectare între membrii facțiunilor politice din Liban și reacții împotriva corupției Guvernului.
O investigație ulterioară asupra exploziei a fost împiedicată de Hezbollah după ce un număr de oficiali l-au acuzat pe liderul anchetei, judecătorul Tarek Bitar, de părtinire și au cerut înlăturarea acestuia după ce Bitar a încercat să interogheze aliații grupului, bănuit că a fost implicat în explozie.
Citește și
Cum îi ajută americanii pe ucraineni să localizeze generali ruși. Au pierit 12 până acum
VIDEO „Avionul apocalipsei” al lui Putin deasupra Moscovei la 9 Mai, o amenințarea nucleară
Guterres a mai spus că stăpânirea Hezbollah asupra „capacităților militare sofisticate aflate în afara controlului Guvernului libanez rămâne o problemă de mare îngrijorare”, potrivit The Washington Post.
El a cerut Beirutului „să-și sporească eforturile pentru a obține un monopol asupra deținerii armelor și a utilizării forței pe întreg teritoriul său” și a cerut altor națiuni să încurajeze Hezbollah să treacă de la o facțiune armată la „un partid politic exclusiv civil”.
„Continui să îndemn Guvernul și forțele armate ale Libanului să ia toate măsurile necesare pentru a interzice Hezbollahului și altor grupuri armate să dobândească arme și să construiască capacități paramilitare în afara autorității statului”.